Κοσμος

Αίμα και θάνατος στη Λωρίδα της Γάζας: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες (εικόνες, video)

Το απόλυτο κοντράστ εικόνων: Χαμόγελα και πανηγυρισμοί στα εγκαίνια της αμερικάνικης πρεσβείας, σφαίρες και πτώματα στα παλαιστινιακά εδάφη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
israel-gaza12342.jpg
EPA/MOHAMMED SABER

Στο αίμα βάφτηκαν οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την υπόσχεσή του να μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Τουλάχιστον 59 Παλαιστίνοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων Ασφαλείας του Ισραήλ, με περισσότερους από 2.700 να οδηγούνται με τραύματα στο νοσοκομείο. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή ημέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το 2014.

gaus.jpg
EPA/MOHAMMED SABER

gaza-dead-2.jpg
EPA/MOHAMMED SABER

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά άοπλων Παλαιστινίων. Εικόνες που μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία αποτυπώνουν το λουτρό αίματος στα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, μεταξύ των νεκρών είναι παιδιά από 8 έως 16 ετών.

Palestinians protest in Gaza against US Embassy move to Jerusalem

Clashes along Gaza-Israel border ahead of US embassy opening

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, ελήφθη η απόφαση να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 17.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ είχε αφήσει ανοικτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί «μουδιασμένη» τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή του Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να υποστηρίζουν ότι θα κάνουν τα πάντα για να διαφυλάξουν την ειρήνη με την Παλαιστίνη, την ώρα που οι εικόνες με τους νεκρούς κάνουν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας γενική κατακραυγή.

embassy2342.jpg
EPA/MOHAMMED SABER

Για «μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ» έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνούτσιν, έχοντας την Ιβάνκα Τραμπ δίπλα του, ήταν ο άνθρωπος που τράβηξε το μπλε κάλυμμα, αποκαλύπτοντας το έμβλημα της αμερικανικής πρεσβείας και στέλνοντας το μήνυμα ότι η πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι πλέον η Ιερουσαλήμ.

 

 

Η Παλαιστινιακή Αρχή, διά στόματος Μαχμούντ Αμπάς, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ προσέβαλαν Παλαιστίνη, Άραβες και Ισλάμ με την απόφασή τους να αλλάξουν την έδρα της αμερικανικής πρεσβείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί την Ουάσινγκτον ως διαμεσολαβητή σε ενδεχόμενη νέα ειρηνευτική προσέγγιση.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε της πολιτικής καταστολής, προειδοποιώντας τη Χαμάς (σ.σ. ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας) να αλλάξει τακτική, καθώς «θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε τα σύνορα και τους πολίτες». Οι εικόνες των νεκρών και οι απειλές Νετανιάχου για νέο λουτρό αίματος δεν φαίνεται να κινητοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε: «Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Παράλληλα, η γαλλική προεδρία γνωστοποίησε ότι ο Εμάνουελ Μακρόν καταδικάζει τη βία και αναλάβει δράση μέσα στις επόμενες ημέρες για την αποκλιμάκωση της έντασης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ