- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στην Ισπανία κατά των βιαστών «αγέλη των λύκων»
Ογκώδης διαμαρτυρία για την αθώωσή τους από την κατηγορία του βιασμού
Xιλιάδες μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση που έλαβε δικαστήριο της χώρας, το οποίο απάλλαξε από την κατηγορία του βιασμού πέντε άνδρες, την επανομαζόμενη «αγέλη των λύκων», καταδικάζοντάς τους για «σεξουαλική ασέλγεια» σε βάρος μιας 18χρονης κοπέλας.
Δύο αντικαπιταλιστικές αριστερές οργανώσεις- το Συνδικάτο των Φοιτητών και η φεμινιστική πλατφόρμα του- απηύθυναν κάλεσμα για αποχή σε λύκεια και πανεπιστήμια και κάλεσαν τους νέους της χώρας να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις σε περίπου 40 πόλεις της Ισπανίας, δύο εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση, την οποία χαρακτήρισαν «αφύσικη» και «επαίσχυντη».
Οι διαδηλωτές απαιτούν την «αποπομπή από το δικαστικό σώμα των δικαστών που εξέδωσαν αυτήν την απόφαση».
Χιλιάδες Ισπανοί, στην πλειονότητά τους μαθητές Λυκείου, κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης φωνάζοντας το σύνθημα «οι φαλλοκράτες έξω από τα δικαστήρια». Στη Βαρκελώνη, ο αριθμός των διαδηλωτών έφθασε στους 4.500, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 30.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Ακόμη και ο ΟΗΕ αποδοκίμασε την απόφαση. Η εκπρόσωπος τύπου για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης Πούρνα Σεν έγραψε τη Δευτέρα σε ένα δελτίο τύπου ότι «η ελαφριά ποινή που επιβλήθηκε σε βάρος της «αγέλης των λύκων» υποτιμά τη σοβαρότητα του βιασμού και θέτει σε κίνδυνο την σαφή υποχρέωση της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών».
«Πρέπει να ακούσουμε τα Ηνωμένα Έθνη, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις οργανώσεις των γυναικών, τους 1.800 ψυχολόγους και ψυχιάτρους που λένε που πρέπει να αναθεωρήσουμε τον προσανατολισμό της νομοθεσίας μας υπέρ της προστασίας των γυναικών» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα.
Οι καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφουν μεγάλη άνοδο στην Ισπανία: 1.382 βιασμοί καταγγέλθηκαν πέρυσι, ήτοι μια αύξηση 10,6% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.