- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιούνκερ: Οι δυο Έλληνες αξιωματικοί έκαναν ένα λάθος στα σύνορα - Γελοίο να λέμε ότι απείλησαν την Τουρκία
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν παίρνει θέση
«Γελοίο» χαρακτήρισε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για τη γείτονα: τη θέση αυτή πήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι δήλωσε πως συμφωνεί με τον κ. Γιούνκερ.
Αναλυτικά, ο κ. Γιούνκερ πήρε θέση και επανέλαβε όσα είχε πει και στη Βάρνα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και υπενθύμισε ότι είχε ζητηθεί από τότε η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών πριν το ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα. Επί λέξει, «όσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που είπε: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας».
Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22 και 23 Μαρτίου 2018), από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου οι Έλληνες ευρωβουλευτές (Παπαδημούλης, Μαριάς) έθιξαν -μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την Τρίτη- εκ νέου το θέμα την παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ο Δ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε δίχως να έχουν απελευθερωθεί οι δύο Έλληνες αξιωματικοί. Τόνισε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν ομόφωνα την Πέμπτη ζητώντας από τη κυβέρνηση Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι φύλαγαν τα ευρωτουρκικά σύνορα.
Και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέχισε: «Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους. Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κ. Τουσκ και κ. Γιούνκερ, με κλιμάκωση των πιέσεων».
Ο Ν. Μαριάς ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι οι εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα επί του πρακτέου, ρώτησε ποια πρακτικά μέτρα και ποιες κυρώσεις πρόκειται να παρθούν. «Πρέπει να γίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων, πρέπει να γίνει πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρέπει να γίνει εμπάργκο στα αγροτικά τουρκικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. […] Ναι κ. Γιούνκερ, αυτό πρέπει να κάνετε. Δεν μπορεί να χαϊδεύετε τη Τουρκία», είπε καταλήγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν καταλαβαίνει από λόγια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.