- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όπλα αξίας 4,7 δισ. δολαρίων προμηθεύουν οι ΗΠΑ σε Ευρωπαίους εταίρους
Συμπεριλαμβανομένης της πώλησης αεροσκαφών F-16 στη Σλοβακία
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για να προχωρήσουν πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ αθροιστικής αξίας 4,7 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης αεροσκαφών F-16 στη Σλοβακία.
Για τις πωλήσεις των οπλικών συστημάτων στη Σλοβακία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κράτη-μέλη του NATO όπως και οι ΗΠΑ, ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο, διευκρίνισε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωσή της.
Η αγορά δεκατεσσάρων F-16 από την Μπρατισλάβα θα της επιτρέψει να αντικαταστήσει MiG-29 ρωσικής κατασκευής. Η αξία αυτής της σύμβασης, που συμπεριλαμβάνει επίσης πυραύλους αέρος-αέρος και άλλο υλικό για αυτά τα αεροσκάφη, θα ανέλθει στα 2,91 δισεκ. δολάρια, με τα περισσότερα να προορίζονται για τη βιομηχανία Lockheed Martin.
«Τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα η Σλοβακία δεν έχουν διαλειτουργικότητα με αυτά των αμερικανικών δυνάμεων ή των συμμάχων στην περιοχή», σημείωσε η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων σε ανακοίνωσή της.
Από την πλευρά της, η Μαδρίτη θα αγοράσει δεκαεπτά μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook της Boeing. Μαζί με άλλο εξοπλισμό, το ύψος αυτής της σύμβασης θα ανέλθει σε 1,3 δισεκ. δολάρια.
Το Λονδίνο θα δαπανήσει 500 εκατ. δολάρια για τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης αλλά και επιδρομές και κατασκευάζονται από την General Atomics.
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στις χώρες μέλη του NATO προκειμένου να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, καθώς επιχειρηματολογεί πως οι ΗΠΑ έχουν υπερβολικά μεγάλη συμβολή στη συλλογική ασφάλεια στους κόλπους της ατλαντικής συμμαχίας και το βάρος πρέπει να κατανεμηθεί πιο δίκαια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.