- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γαλλία – Πώς γλίτωσαν τη ζωή τους πολλοί πελάτες του σουπερμάρκετ της Τρεμπ
Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κατάστημα, ο ένοπλος κρατούσε όμηρο μόνο έναν 45χρονο αντισυνταγματάρχη της χωροφυλακής
Ο Κριστιάν Γκιμπέρ έκανε τα ψώνια του στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς του όταν βρέθηκε αντίμετωπος με έναν οπλισμένο άνδρα που φώναζε στα αραβικά "Ο Θεός είναι μεγάλος" και τον απειλούσε με ένα μαχαίρι.
Οι πελάτες του σουπερμάρκετ Super U, στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κρύφτηκαν στην αποθήκη-ψυγείο για να γλιτώσουν. Όπως ακριβώς είχαν κάνει και πριν από τρία χρόνια οι πελάτες ενός άλλου καταστήματος, ενός εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι.
Ο Γκιμπέρ είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς όταν έφτασε στο κατάστημα για να ψωνίσει με τη σύζυγό του και την αδελφή της. Είπε στις δυο γυναίκες και σε κάποιους άλλους πελάτες να κλειδωθούν στο ψυγείο κι εκείνος άρχισε να ψάχνει στους διαδρόμους, ενώ τηλεφωνούσε ταυτόχρονα στην αστυνομία. Τότε, είδε τον δράστη που κρατούσε ένα όπλο και ένα μαχαίρι να φωνάζει "Αλαχού Ακμπάρ" και να διατάζει κάποιους ανθρώπους να πέσουν στο πάτωμα.
"Κάποια στιγμή με πρόσεξε και μου επιτέθηκε με το μαχαίρι, φαντάζομαι επειδή δεν είχε άλλα πυρομαχικά" είπε ο Γκιμπέρ στο πρακτορείο Reuters. "Μετά, κοίταξα πίσω μου και δεν ήταν πια εκεί, έτσι ξεγλίστρησα από την έξοδο κινδύνου. Όταν έφτασε η αστυνομία, τους είπα πού βρισκόταν", πρόσθεσε.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σουπερμάρκετ. Λίγο νωρίτερα ο δράστης, ο 26χρονος Ρεντουάν Λακντίμ, είχε σκοτώσει άλλον έναν στη γειτονική πόλη Καρκασόν, για να του κλέψει το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια εντόπισε τέσσερις αστυνομικούς που έκαναν τζόγκινγκ στην πόλη, άνοιξε πυρ και τραυμάτισε έναν από αυτούς στον ώμο. Ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε, για να φτάσει λίγα λεπτά αργότερα στην Τρεμπ που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα.
Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κατάστημα, ο ένοπλος κρατούσε όμηρο μόνο έναν 45χρονο αντισυνταγματάρχη της χωροφυλακής, τον Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος δίνει πλέον μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Μπελτράμ του είχε προτείνει να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους και να κρατήσει μόνο εκείνον. Φρόντισε μάλιστα να αφήσει ανοιχτό το τηλέφωνό του πάνω σε έναν πάγκο για να ακούν οι συνάδελφοί του τι συνέβαινε μέσα στο σουπερμάρκετ.
Ο Αντρέ Μπιβάν, 76 ετών, είχε τελειώσει τα ψώνια του και κατευθυνόταν στο ταμείο όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε τον Λακντίμ. "Έπεσα στο πάτωμα όταν άκουσα πυροβολισμούς για δεύτερη φορά και τότε τον είδα να περπατάει ανάμεσα στα ταμεία", είπε.
Ένας άλλος πελάτης τον βοήθησε να πάνε μέχρι την αποθήκη-ψυγείο, όπου κρύφτηκαν για μισή ώρα και μετά ξεγλίστρησαν έξω.
Ο Φρανσουά, ένας υπάλληλος, έτρεξε στο σημείο απ' όπου ακούγονταν οι πυροβολισμοί και ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ένοπλο που, όπως είπε, μιλούσε εκείνη την ώρα για το Ισλαμικό Κράτος. Απομακρύνθηκε και βοήθησε περίπου 20 πελάτες να βγουν από την πίσω πόρτα.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο Μαλινέζος υπάλληλος Λασανά Μπατιλί έσωσε τους πελάτες ενός εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι, κρύβοντάς τους στην αποθήκη-ψυγείο του καταστήματος, όταν δέχτηκαν επίθεση από έναν ισλαμιστή εξτρεμιστή που σκότωσε τέσσερις ομήρους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.