- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το τέλος των φυλετικών διακρίσεων μέσα από το εξώφυλλο του National Geographic
Το National Geographic αφιερώνει το τεύχος του Απριλίου στο ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις με δύο όχι συνηθισμένα δίδυμα
Η Marcia και η Millie είναι δύο δίδυμα ετεροζυγωτικά κοριτσάκια που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Οι δύο αδερφές ωστόσο, όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει δεν είναι σαν όλα τα άλλα δίδυμα. Το National Geographic, αφού ανακοίνωσε ότι για πολλές δεκαετίες ακολουθούσε ρατσιστικά πρότυπα, έκανε εξώφυλλο τα δύο κορίτσια με τα τόσο ανόμοια χαρακτηριστικά και το αφιέρωσε στο ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις.
Η μητέρα των δύο κοριτσιών είναι η Αγγλίδα Amanda, λευκή και ξανθιά και ο πατέρας τους, ο Τζαμαϊκανός Michael, έγχρωμος και μελαχρινός. Οι δίδυμες μπορεί σήμερα να μοιάζουν πολύ διαφορετικές, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν έτσι από την αρχή. Την ημέρα που η Amanda τις έφερε στον κόσμο, στις 3 Ιουλίου του 2006, ήταν σχεδόν ολόιδιες και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια.
Με το πέρας του χρόνου, το δέρμα της Millie άρχισε να σκουραίνει με αποτέλεσμα να μοιάζει όλο και περισσότερο στον πατέρα της, ενώ τα μαλλιά της αδερφής της, απέκτησαν σταδιακά μπούκλες, όπως και της 47χρονης μητέρας της.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η γονείς των κοριτσιών γίνονταν δέκτες πολλών αντιδράσεων όταν έκαναν τις πρώτες βόλτες με τα παιδιά τους, καθώς όλοι έμεναν άναυδοι. Οι περαστικοί ρωτούσαν, αν όντως είναι δίδυμα και όταν δέχονταν τη θετική απάντηση, δεν το πίστευαν. Ο συνήθης διάλογος σύμφωνα με την Amanda ήταν ο εξής : «Είναι δίδυμα;», «Ναι». «Αλλά το ένα είναι λευκό και το άλλο μαύρο». «Ναι, είναι τα γονίδια».
Η Marcia και η Millie εκτός από αδερφές είναι και πολύ καλές φίλες αφού βρίσκονται σχεδόν όλη την ώρα μαζί. Η μητέρα τους λέει, ότι και οι δύο είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς, ενώ όπου κι αν βρίσκονται κάνουν τους ανθρώπους να γελούν.
Οι ίδιες έχοντας αντιληφθεί τον θόρυβο που έχει γίνει γύρω από την εικόνα τους και παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν σαφή εικόνα για τον ρατσισμό, την οποία και εξέφρασαν στο National Geographic με έναν αρκετά χαριτωμένο τρόπο. Συγκεκριμένα, η Millie είπε πως «ρατσισμός είναι όταν κάποιος σε κρίνει για το χρώμα του δέρματός σου και όχι για τον χαρακτήρα σου» για να προσθέσει στη συνέχεια η Marcia πως «είναι κάτι αρνητικό, γιατί πληγώνει τα συναισθήματα ανθρώπων». Από την άλλη ο Τζαμαϊκανός πατέρας τους, έχοντας βιώσει στο πετσί του το ρατσισμό, όταν του επιτέθηκε μια ομάδα Άγγλων στο συνεργείο αυτοκινήτων που έχει, αφηγείται, ότι τα τελευταία χρόνια με τις κορούλες του δεν έχει συναντήσει κάποιο περιστατικό.
Οι μηδαμινές πιθανότητες και το τέλος της φυλής
Περιπτώσεις σαν αυτήν της Millie και της Marcia συμβαίνουν στην κυριολεξία μια φορά στο εκατομμύριο και η Alicia Martin, στατιστικός γενετιστής και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Broad Institute του Κέιμπριτζ, ανέλυσε στο γνωστό περιοδικό το πώς φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα.
«Η γένεση διδύμων παρατηρείται σε μία ανά 100 γεννήσεις. Όταν ένα ζευγάρι μιγάδων αποκτά ετεροζυγωτικά δίδυμα, τα χαρακτηριστικά τους εξαρτώνται από πολλές μεταβλητές. Επηρεάζονται και από τους προγόνους των γονέων.»
Αναλυτικότερα, το ωάριο μιας γυναίκας, που είναι μιγάδα περιέχει γονίδια που κωδικοποιούνται τόσο για το λευκό όσο και για το μαύρο χρώμα. Το σπέρμα ενός μιγά άνδρα είναι επίσης αποτέλεσμα πολλών γονιδίων. Όταν αυτά ενώνονται, δημιουργούν ένα παιδί μεικτής φυλής.
Παρόλα αυτά, πολύ σπάνια το ωάριο ή το σπερματοζωάριο περιέχει γονίδια που κωδικοποιούνται για ένα μόνο χρώμα δέρματος. Οι πιθανότητες για κάθε σενάριο ζευγαριού μεικτής φυλής είναι μία στις εκατό. Ωστόσο, όλα μπορούν να συμβούν εάν, όπως και στην περίπτωση μας, η γυναίκα συλλάβει ετεροζυγωτικά δίδυμα. Υπάρχει και η περίπτωση που δύο ωάρια γονιμοποιούνται την ίδια στιγμή από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια. Και αυτό συμβαίνει μία στις εκατό. Όταν ένα σπερματοζωάριο περιέχει «λευκά» γονίδια και ενώνεται με παρόμοιο ωάριο και ένα «μαύρων» γονιδίων σπερματοζωάριο με ένα αντίστοιχο ωάριο προκύπτουν μωρά με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Αυτό συμβαίνει μια φορά στο εκατομμύριο!
Επομένως, όπως συμπληρώνει η Alicia Martin «τον 21ο αιώνα η ιδέα της φυλής είναι ανθρώπινη εφεύρεση «με τη σύγχρονη επιστήμη να επιβεβαιώνει πως οι ορατές διαφορές μεταξύ των λαών είναι ατυχήματα της ιστορίας», αποτέλεσμα των μεταλλάξεων και των μεταναστεύσεων, όπως και της απομόνωσης ορισμένων πληθυσμών αλλά και της διασταύρωσης άλλων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.