- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Προειδοποίηση των ΗΠΑ: Αν δεν δράσει ο ΟΗΕ στη Συρία θα το κάνουμε εμείς
Πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «κόλαση επί της γης»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα και τη Δαμασκό, προειδοποιώντας ότι αν ο Οργανισμός δεν καταφέρει να αναλάβει δράση, η Ουάσινγκτον «είναι προετοιμασμένη να δράσει, αν χρειαστεί», όπως είχε κάνει πέρσι, όταν έπληξε με πυραύλους μια αεροπορική βάση του συριακού καθεστώτος μετά από μια επίθεση με χημικά όπλα.
«Δεν είναι το μονοπάτι που θα προτιμούσαμε αλλά είναι ο δρόμος που έχουμε δείξει ότι θα πάρουμε και είμαστε έτοιμοι να τον πάρουμε ξανά» είπε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, στη συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο τη μη τήρηση της εκεχειρίας στη Συρία.
Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο ένα νέο προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν την επιβολή κατάπαυσης του πυρός τόσο στη Δαμασκό όσο και στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γούτα, όπου οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δηλώνουν ότι στοχοτεθούν «τρομοκρατικές» οργανώσεις οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στη συριακή πρωτεύουσα.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την Ανατολική Γούτα ως «κόλαση επί της γης». Στο προσχέδιο ψηφίσματος η Ουάσινγκτον ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών για διάστημα 30 ημερών. Επίσης καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «να παραουσιάσει κατεπειγόντως» τις προτάσεις του για την επίβλεψη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και τις μετακινήσεις των αμάχων.
Δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο αυτό.
Το προσχέδιο είναι «απλό, δεσμευτικό» και «δεν αφήνει κανένα περιθώριο», τόνισε η Χέιλι, καταγγέλοντας τη στάση της Μόσχας και της Δαμασκού που, όπως υποστήριξε «δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να εφαρμόσουν» μια εκεχειρία.
Ο Γκουτέρες από την πλευρά του, αναλύοντας τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας, ζήτησε να υπάρξει άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα και να επιτραπεί η απομάκρυνση πολιτών για ανθρωπιστικούς λόγους. Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, κάλεσε «όλες τις χώρες» να φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο αστυνομικοί μεταξύ των τραυματιών, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επέπληξε για την απώλεια και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου
Νέος γύρος κινητοποιήσεων ενόψει της συνάντησης συνδικάτων – κυβέρνησης
Φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί
Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της παραγωγής του Cybercab
Ο ύποπτος είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ το 2024
«Θα μπορούσε να είχε σωθεί»: Αγανάκτηση από την οικογένειά του
Οι αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς και το πρώτο μήνυμα
Πώς σχολιάζουν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών διπλωματικές πηγές
Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι μπορούν να αγνοούν τους εργοδότες τους μετά το ωράριο εργασίας;
«Θέλετε να το παίζετε σκληροί; Τώρα θα αντιμετωπιστείτε ως τέτοιοι» είπε ο σερίφης σε συνέντευξη Τύπου
Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά την απαγγελία κατηγοριών
Ο δημοσιογράφος Βασίλης Κωστούλας και ο αρθρογράφος Νικόλας Μολφέτας μιλούν για την εκλογική ήττα του Τραμπ, την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ και τις διεθνείς επιπτώσεις
Τα ίχνη του χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας «Στέρνα»
Η ανατριχιαστική απάντηση του παιχνιδιού σε ερώτηση που δεν άκουσε καλά
Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αφορούν «τις εγκαταστάσεις», «τον εξοπλισμό» και «το προσωπικό»
Το διακύβευμα της ευρωπαϊκής ισχύος σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο στενός του σύμβουλος Στίβεν Μίλερ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωπάρχη από τη Δευτέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.