- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς συνελήφθη από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, ανακοίνωσε την Κυριακή το γραφείο του πρωθυπουργού της ευρωπαϊκής χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters, από το γραφείο του πρωθυπουργού Μάρις Κουσίνσκις, η Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) της Λετονίας έχει θέσει υπό κράτηση τον Ρίμσεβικς.
Αφού ανακρίθηκε επί επτά ώρες στα γραφεία της KNAB στη Ρίγα, ο διοικητής οδηγήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα άλλο σημείο, παρουσία του δικηγόρου του, Σαουλβέντις Βάρπινς και στελεχών της Υπηρεσίας, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του βαλτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BNS που παρακολουθούσε τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η KNAB δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση μέχρι στιγμής. Η εκπρόσωπός της, Λάουρα Ντούσα, είπε ότι θα εκδοθεί μια ανακοίνωση αργότερα. Δεν έχει διευκρινιστεί από καμία πηγή για ποιο αδίκημα κατηγορείται ο κεντρικός τραπεζίτης.
Στάση αναμονής από τον πρωθυπουργό
Η σύλληψη επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. «Προς το παρόν, ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος αξιωματούχος έχουμε κάποιον λόγο να παρέμβουμε στη δουλειά της KNAB. Η υπηρεσία εργάζεται με επαγγελματικό τρόπο» τόνισε ο Κουσίνσκις μιλώντας στο BNS.
«Όταν η KNAB θεωρήσει ότι είναι δυνατόν να δώσει περισσότερες πληροφορίες στο κοινό, θα το κάνει», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται πλήρως το έργο της υπηρεσίας και είναι έτοιμη να την στηρίξει "εφόσον χρειαστεί".
Ο Ίλμαρς Ρίμσεβικς ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2001.
Σύμφωνα με τον Κουσίνσκις, μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λετονίας».
Έκτακτο υπουργικό
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Λετονίας θα συνεδριάσει εκτάκτως την Καθαρά Δευτέρα.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Λετονίας Ράιμοντς Βεγιόνις ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να συζητήσει «την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα», χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.
Η υπουργός Οικονομικών Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα κάλεσε τον Ρίμσεβικς να παραιτηθεί από το αξίωμά του. «Δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι σύμβολο για κάθε χώρα, πιστεύω ότι θα ήταν λογικό αυτήν τη στιγμή και τουλάχιστον για όσο διαρκεί η έρευνα, να παραιτηθεί» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.