- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ζόραν Ζάεφ: Θα κάνουμε δημοψήφισμα για την ονομασία
Αισιοδοξία για εθνική συναίνεση στην πΓΔΜ
Η τελική λύση θα επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, σημειώνοντας ότι αυτό «δεν είναι τόσο τρομερό, τραγικό ή αδύνατο».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της πΓΔΜ, «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της».
«Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί, αλλά μπορεί και όχι. Σίγουρα η κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, όμως είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος της χώρας, η αντιπολίτευση και όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες θα έχουν τη σοφία να βρούμε λύση που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας» είπε.
Επίσης, επισήμανε ότι «πρέπει να προσέχουμε και για την ελληνική πλευρά» επειδή, όπως είπε, μία λύση μπορεί να είναι αποδεκτή για την πΓΔΜ αλλά να μην περάσει στην Ελλάδα ή το αντίθετο, να είναι θετική για την Ελλάδα αλλά να μην περάσει στην πΓΔΜ.
«Η θέση του SDSM είναι να βρεθεί λύση μαζί με την αντιπολίτευση και στο τέλος η τελική λύση να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα. Δεν είναι τόσο τρομερό, τραγικό ή αδύνατο. Το δημοψήφισμα οργανώνεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες και αν σταθούμε όλοι, κυρίως οι πολιτικοί και ανακοινώσουμε τις θέσεις μας, θα βοηθήσουμε τον λαό να βγει και να πει τη δική του θέση. Πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν το βλέπω ως τροχοπέδη ή εμπόδιο, αλλά ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι διαρκής, σταθερή και θα μείνει για πάντα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου), ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα μεταφέρει όλες τις θέσεις με όλα τα επιχειρήματα και πρόσθεσε ότι στις θέσεις αυτές υπάρχει μέριμνα και για την ελληνική πλευρά, επειδή, όπως υπογράμμισε, σκοπός είναι η λύση να περάσει και στην Ελλάδα.
«Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκοπός και της Ελλάδας, τουλάχιστον έτσι μου παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι ταυτόχρονα του είναι πολύ σημαντικό η λύση να περάσει και στη χώρα μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσουμε», φώναζαν οι περαστικοί
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Τι λέει για τον κίνδυνο εξάπλωσης
Συγκλονιστικές καταθέσεις φίλων και γονέων θύματος
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως
Μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων στην Ουκρανία - Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές σε υποδομές
Στο κλιπ μια μητέρα στρέφεται κατά της κόρης της
«Ήταν μια πολύ τρομακτική εμπειρία, αλλά είμαι χαρούμενος που είναι όλοι ασφαλείς», δήλωσε ο Μπιλ Μάρεϊ
Οι καταγγελίες για βασανιστήρια και η καταδίκη σε 15 χρόνια
«Δεν ζητάμε δωρεάν βοήθεια, η Ευρώπη πληρώνει τις ΗΠΑ για τους πυραύλους»
Η απάντηση του Σουντάρ Πιτσάι στο αίτημα του πρόεδρου των ΗΠΑ
Ποιον όρο θέτει για να επιτρέπονται οι κινητοποιήσεις στους δρόμους
Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα εξήρε τον ρόλο του ΔΠΔ για τη διεθνή δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου
Ο βραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας, πατέρας ενός μη λεκτικού αυτιστικού παιδιού, γράφει στην Athens Voice με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Γουίλιαμ Τσάπμαν.
Μιλήσαμε με τον δημοσιογράφο Βίκτορα Ελιέζερ για να καταλάβουμε τι ακριβώς διακυβεύεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.