- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μακρόν: Οι Γάλλοι μάλλον θα ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. εάν γινόταν δημοψήφισμα
Τόνισε ότι θα έδινε σκληρή μάχη για να κρατήσει την χώρα του στην ΕΕ
Την άποψη ότι οι Γάλλοι πιθανότατα θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε εκπομπή του BBC.
Ο Μακρόν απέδωσε την απόφαση για το Brexit στην απώλεια εμπιστοσύνης των Βρετανών ψηφοφόρων στην παγκοσμιοποίηση και υποστήριξε ότι είναι προβληματικό να ζητείται η γνώμη των ψηφοφόρων με ένα απλό «ναι» ή «όχι» μέσα σε ένα πολύ περίπλοκο πλαίσιο και για αυτό «υπάρχει πάντα κίνδυνος» να βγάζουν οι κάλπες αποτελέσματα όπως εκείνο του Ιουνίου του 2016 στη Βρετανία.
Ερωτηθείς αν ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα στη Γαλλία θα έφερνε το ίδιο αποτέλεσμα απάντησε: «Ναι, πιθανώς. Πιθανώς σ’ ένα παρόμοιο πλαίσιο. Αλλά το δικό μας πλαίσιο ήταν πολύ διαφορετικό κι έτσι δεν θα ήθελα να βάλω στοίχημα».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα έδινε πολύ σκληρή μάχη για να κρατήσει τη χώρα του στην ΕΕ, σε περίπτωση ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ένωση.
«Είναι λάθος όταν ρωτάς “ναι” ή “όχι”, όταν δεν ρωτάς τη γνώμη του κόσμου για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση και δεν εξηγείς πώς θα τη βελτιώσεις», τόνισε. Κι αναφερόμενος στην απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών επεσήμανε: «Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ η μεσαία και η εργατική τάξη και ιδιαίτερα οι γηραιότεροι στη χώρα σας αποφάσισαν ότι οι τελευταίες δεκαετίες δεν τους ευνόησαν, όπως ούτε οι προσαρμογές που έκαναν τόσο η EE και η παγκοσμιοποίηση, για μένα ήταν ένα μείγμα των δύο. Και δεύτερον πιστεύω ότι ένας απ’ τους λόγους ήταν η οργάνωση της ΕΕ, με τρόπο που προχωρά πολύ μακριά αναφορικά με την ελευθερία χωρίς συνοχή. Προς την ελεύθερη αγορά χωρίς κανόνες και σύγκλιση»
Στη συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε για άλλη μια φορά το μήνυμα στο Λονδίνο ότι μετά το Brexit δεν θα είναι εφικτή η πλήρης πρόσβαση στην κοινή αγορά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι στις 11 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 94 ετών
Η ανήλικη αναμένεται να αναρρώσει πλήρως
Επιστημονική μελέτη με ένα εξαιρετικά συγκινητικό εύρημα
H γιορτή συνδέεται παραδοσιακά με τη θυσία προβάτων
H Κιμ Γιο Γιονγκ χαρακτήρισε τις δηλώσεις «εντελώς ξεπερασμένες»
Διεκόπη η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης
Έγγραφο τριών σελίδων και 14 παραγράφων
Ιδιαίτερη αδυναμία φαίνεται να έχουν στις τηγανητές πατάτες
O εφοδιασμός με καύσιμα «συνεχίζονται κανονικά», απαντάει η Μόσχα
«Το επιχειρηματικό μας μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον σήμερα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας
Έρχεται ανακατανομή στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις
Στον απόηχο της μεγαλύτερης ουκρανικής επίθεσης με drones στη Μόσχα την τελευταία διετία
Για πρώτη φορά, δεν έβγαλε ούτε ένα πράσινο φύλλο - Πως χτίστηκε ο μύθος
Τα οφέλη, οι κίνδυνοι, τα ανοιχτά μέτωπα και το μεγάλο στοίχημα των επόμενων 60 ημερών
Από τα χρυσά διαβατήρια μέχρι το «Κράτος Μαφία», οι κρίσεις αλλάζουν πρωταγωνιστές αλλά επαναφέρουν το ίδιο ερώτημα: πόσο ανθεκτικοί είναι οι θεσμοί;
Ξέσπασε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Τραμπ καλεί τη Ρωσία να προχωρήσει σε ειρηνευτική συμφωνία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τέλος ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ανοίγουν άμεσα τα Στενά του Ορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.