Κοσμος

Έτοιμος να συνεργαστεί με τον νέο πρωθυπουργό του Πακιστάν δηλώνει ο Ομπάμα

Διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινά ο Ναουάζ Σαρίφ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40929-86954.jpg

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Πακιστάν ως «ισότιμοι εταίροι», μια ημέρα μετά τη νίκη του πακιστανού πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ στις βουλευτικές εκλογές.

«Η κυβέρνησή μου επιθυμεί να συνεχίσει την συνεργασία με την πακιστανική κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές ως ισότιμοι εταίροι», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα, συγχαίροντας τους πακιστανούς ψηφοφόρους για την «ιστορική, ειρηνική και με διαφάνεια μεταβίβαση της εξουσίας» από μια μη στρατιωτική κυβέρνηση σε μια άλλη.

«Συγχαίρω το λαό του Πακιστάν για την απόλυτη επιτυχία των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στο πλευρό των Πακιστανών σε αυτήν την ιστορική, ειρηνική και με διαφάνεια μεταβίβαση της εξουσίας, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την δημοκρατική πρόοδο στο Πακιστάν», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι Πακιστανοί έδωσαν τη νίκη χθες στη Μουσουλμανική Ένωση του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος σήμερα άρχισε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Σαρίφ υποστηρίζει την ιδέα του διαλόγου με τους ταλιμπάν σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η βία και έχει επικρίνει τις επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο τους ισλαμιστές στο βόρειο-δυτικό Πακιστάν, όχι όμως τόσο έντονα όσο ο αντίπαλός του σε αυτές τις εκλογές, πρώην αστέρι του κρίκετ Ιμραν Χαν, επικεφαλής του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη.

Δ.Κ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ