- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Europol: Οι ληστές των μουσείων γίνονται πιο βίαιοι - Κυνηγούν τον χρυσό και τα κοσμήματα
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Μουσεία: Οι κλέφτες κυνηγούν χρυσό και κοσμήματα με «στρατολόγηση» από τα social media
Οι κλέφτες έργων τέχνης στην Ευρώπη διαπράττουν περισσότερο βίαιες ληστείες στοχεύοντας στον χρυσό και στα κοσμήματα και οι συμμορίες που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους εγκλήματα έχουν αντικατασταθεί από καιροσκόπους που στρατολογούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε σήμερα η Europol.
H ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι πέρυσι τον Οκτώβριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των αλλαγών, είπε η Europol, καθώς οι ληστές απείλησαν φύλακες και επισκέπτες και έκλεψαν κοσμήματα αξίας 88 εκατομμυρίων ευρώ, όπως την τιάρα της αυτοκράτειρας Ευγενίας.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κλέφτες έργων τέχνης έχουν στρέψει την προσοχή τους σε πολύτιμα μέταλλα, κοσμήματα και πολιτιστικά αντικείμενα που προσφέρουν μεγαλύτερα κέρδη, επισήμανε σε μια έκθεση o Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου.
Η τιμή του χρυσού έχει εκτιναχθεί κατά 85% τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς επενδυτές και κεντρικές τράπεζες στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο.
Η London Bullion Market Association, η οποία εποπτεύει το κέντρο εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών χρυσού του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι «καθώς οι τιμές του χρυσού αυξάνονται σε ιστορικά επίπεδα, αυξάνονται επίσης οι παράνομες διακινήσεις και οι στρεβλώσεις της αγοράς».
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες
Ενώ οι παραδοσιακές συμμορίες χρησιμοποιούσαν «τον δόλο και τη μυστικότητα», διέθεταν έναν κεντρικό ηγέτη και εξειδικευμένη εμπειρία, οι πρόσφατες κλοπές διαπράχθηκαν από μια αποκεντρωμένη, περιστασιακή ομάδα καιροσκόπων που αναζητούν το κέρδος, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη βάση της διάπραξης ενός «εγκλήματος ως υπηρεσία», τονίζεται.
Τι βάζουν στο στόχαστρο
Η Europol προσέθεσε πως οι κλέφτες βάζουν στο στόχαστρό τους ολοένα και περισσότερο χρυσά αντικείμενα από ψήγματα χρυσού και κέρματα έως κοσμήματα. «Τα πολύτιμα μέταλλα μπορούν εύκολα να λιώσουν, μην αφήνοντας κανένα ίχνος για τις αρχές επιβολής του νόμου και διευκολύνοντας την παράνομη πώλησή τους κατά τη διαδικασία διάθεσης των κλοπιμαίων. Οι πολύτιμοι λίθοι που βρίσκονται στα κοσμήματα, από την άλλη πλευρά, μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν και να μεταπωληθούν», αναφέρει η έκθεση.
Πέρυσι τον Ιανουάριο, κλέφτες χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να αποσπάσουν ένα χρυσό κράνος ηλικίας 2.500 ετών και τρία αρχαία χρυσά βραχιόλια από ένα μουσείο στην Ολλανδία. Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν αργότερα και επιστράφηκαν στη Ρουμανία, αν και ένα από τα βραχιόλια δεν έχει ακόμα βρεθεί.
Η Europol σημείωσε επίσης αύξηση στις κλοπές αρχαίων κινεζικών πορσελάνινων αντικειμένων τέχνης, όπως αγγεία της δυναστείας των Μινγκ λόγω της υψηλής ζήτησης που υπάρχει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία
Και απειλεί τις αραβικές χώρες του Κόλπου
Οι Αρχές ερευνούν ανθρωποκτονίες κατά συρροή - Νεκρά βρέθηκαν και αρκετά κατοικίδια, κανείς δεν έχει συλληφθεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.