- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το υπουργείο του Σόιμπλε θέλει το SPD του Μάρτιν Σουλτς
«Το υπ. Οικονομικών είναι αυτό καθορίζει εν πολλοίς και την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου»
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διεκδικήσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εφόσον προσχωρήσει σε «μεγάλο» συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), φέρεται να δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, σε κλειστή συνάντηση με επτά βουλευτές από την περιοχή του Ρουρ, εκλογική περιφέρεια και τόπο καταγωγής του.
«Στόχος είναι το υπουργείο Οικονομικών» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Handelsblatt», επισημαίνοντας ότι το εν λόγω υπουργείο, εκτός από τις άλλες αρμοδιότητες, καθορίζει εν πολλοίς και την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου.
«Το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται το πλέον σημαντικό υπουργείο μετά την Καγκελαρία. Ο υπουργός Οικονομικών, ως άρχων των δημοσιονομικών, δεν έχει μόνο την αρμοδιότητα να μειώσει τις δαπάνες άλλων υπουργείων ή να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για επενδύσεις ή για μείωση φόρων, αλλά είναι και εν πολλοίς αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική. Και ακριβώς σε αυτό το SPD ζητάει μια αλλαγή πορείας», αναφέρει η εφημερίδα.
«Έπειτα από δέκα χρόνια συνεχούς κρίσης και αναγέννησης του εθνικισμού, η Ευρώπη οδεύει τώρα προς το έτος της απόφασης: συνεχίζουμε όπως μέχρι τώρα ή περαιτέρω εμβάθυνση; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της γερμανικής πολιτικής. Το Βερολίνο πρέπει να πει αν μπορεί η Ευρώπη να βασίζεται στην Γερμανία - για την μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για συγκεκριμένα βήματα σε μια κοινωνική Ευρώπη και για τις μεγάλες επενδύσεις του μέλλοντος», δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Αχιμ Πος.
Όπως επισημαίνει η «Handelsblatt», το SPD δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από ένα «συνεχίζουμε έτσι» σε έναν νέο «μεγάλο» συνασπισμό, καθώς έχει επενδύσει σε μια αλλαγή πορείας, ιδίως στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν αρκετοί κύκλοι του SPD που τοποθετούνται αρνητικά έναντι της προοπτικής συγκρότησης «μεγάλου» συνασπισμού. Ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση η οργάνωση της Θουριγγίας, ενώ και η οργάνωση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει προειδοποιήσει την ηγεσία του κόμματος να μην δεσμευθεί πρόωρα για συνεργασία με την Χριστιανική Ένωση.
Επιπλέον, ο κ. Σουλτς, γράφει η οικονομική εφημερίδα, εξέφρασε κατ΄επανάληψη την ενόχλησή του για την στάση ηγετικών στελεχών του κόμματος και έκανε λόγο για κάποιον «σε υψηλότατη θέση» του SPD, αλλά και για διαρροές από εμπιστευτικές συνεδριάσεις. Σύμφωνα με τους συνομιλητές του αρχηγού του SPD, ο κ. Σουλτς «φωτογράφιζε» τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον αντιπρόεδρο του κόμματος και Δήμαρχο του Αμβούργου Όλαφ Σολτς. «Τι να κάνω όμως, δεν έχω δυνατότητα να επιβάλω κυρώσεις», φέρεται να είπε ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, αναφερόμενος στην πρόταση για «συνασπισμό συνεργασίας», με μια συμφωνία μόνο σε κάποια βασικά θέματα, έκανε λόγο για ιδέα της αριστερής πτέρυγας του SPD.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται
Ερωτηματικό για το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την αποστολή τους
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία
«Ως υπουργός είμαι έντρομος και ως πατέρας ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Θύματα κατηγορούν αστυνομικούς ότι έκαναν τα στραβά μάτια
Χωρίς τέλος η βία μεταξύ αντίπαλων καρτέλ ναρκωτικών
Κίνηση τακτικής ή παραδοχή αδιεξόδου στο μέτωπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.