- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Μένει Βρυξέλλες ο Κάρλες Πουτζδεμόν
Τουλάχιστον μέχρι να εξεταστούν οι προσφυγές εναντίον του δικής του έκδοσης και των τεσσάρων πρώην υπουργών της Καταλονίας
Ο αποπεμφθείς από τη Μαδρίτη πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και οι υπουργοί του, την έκδοση των οποίων έχει ζητήσει η ισπανική δικαιοσύνη, θα παραμείνουν στο Βέλγιο όπου έχουν καταφύγει και μετά τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Καταλονία την 21η Δεκεμβρίου, τουλάχιστον μέχρι να εξεταστούν οι προσφυγές εναντίον της έκδοσής τους, δήλωσε το Σάββατο ο δικηγόρος του.
«Σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκονται (στις Βρυξέλλες) τουλάχιστον ως την 21η Δεκεμβρίου, και υπολογίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει ως τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε ο Τζάουμα Αλόνσο Κουεβίλιας στο καταλανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Rac1.
«Είμαι πεπεισμένος πως ό,τι κι αν συμβεί θα υπάρξει προσφυγή σε εφετείο και ακυρωτικό δικαστήριο» για να αποφευχθεί η έκδοσή τους από το Βέλγιο στην Ισπανία, εξήγησε ο ίδιος.
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας είχε καταφύγει στο Βέλγιο μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς του αφού η ισπανική κυβέρνηση έθεσε υπό τον απευθείας έλεγχο της Μαδρίτης την Καταλονία, που όδευε να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της, την 28η Οκτωβρίου.
Όπως και άλλοι αυτονομιστές Καταλανοί ηγέτες, που φέρονται να συμμετείχαν στην προετοιμασία αυτής της απόπειρας απόσχισης, κατηγορούνται για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων. Μετά την φυγή τους, άλλα μέλη της κυβέρνησης που αποπέμφθηκε προφυλακίστηκαν.
Ωστόσο, ο Πουτζδεμόν είναι υποψήφιος στις εκλογές στην επαρχία, επικεφαλής του δικού του ψηφοδελτίου, και υποστηρίζει ότι είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της καταλανικής κυβέρνησης.
Σε περίπτωση νίκης του, ο Πουτζδεμόν «έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει και να αναλάβει πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (σ.σ. της καταλανικής κυβέρνησης), ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τη βελγική δικαιοσύνη», είπε ο δικηγόρος του.
Ερωτηθείς σχετικά με την ακροαματική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα σε βελγικό δικαστήριο προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ισπανίας οι βελγικές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση του Πουτζδεμόν, ο δικηγόρος ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ούτε εάν τα πρόσωπα που αφορά θα κληθούν» από την έδρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ελλάδα του 2026 δεν είναι εκείνη του 2010. Είναι στο χέρι μας να πάμε στο επόμενο επίπεδο για να προστατευτούμε καλύτερα από ό,τι μέλλει να έρθει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε το Καμπ Ντέιβιντ
Η νέα πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου έρχεται ενώ ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
Και τα δύο μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν την κίνηση ως παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος
Τι περιλαμβάνουν οι όροι
Προειδοποιεί ότι η πραγματική έκταση των παραβιάσεων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη
Αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρνακα
Στο προσκήνιο μια συνομιλία που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο λίγο μετά τον θάνατο της αδελφής του
Έρευνα διεξάγουν οι Αρχές του Λουξεμβούργου
Η ανάρτηση έρχεται καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου που θα καθορίσουν αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου
Η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα
Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο εξοπλισμών
Κάτοικοι τρέχουν άρον άρον να σωθούν
Πώς η Αμερική ισχυροποιεί την παρουσία της στην Αρκτική
Τι ψηφίζουν οι Αμερικανοί τον Νοέμβριο και γιατί το αποτέλεσμα έχει σημασία για την επόμενη διετία
Γιατί η αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων εξελίσσονται σε κρίσιμο ζήτημα για την Ευρώπη
Οι υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας και ο αγώνας δρόμου για το φυσικό αέριο
Το αμερικανικό μπλόκο στις ξένες στρατιωτικές βάσεις
Νέο μεγάλο μπλακάουτ σε όλο το νησί
Η αντίδραση του Πενταγώνου ήταν ακαριαία - Τι αναφέρει δημοσίευμα του CNN
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.