Κοσμος

Αποδεσμεύεται η πρώτη δόση για την Κύπρο

Τρία από τα δέκα δισ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40560-86283.jpg

Αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρη Γεωργιάδη, η επικύρωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της αποδέσμευσης της πρώτης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ του δανείου των συνολικά 10 δισ. που θα δοθεί στην Κύπρο.

Τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε δυο δόσεις, είπε ο υπουργός, η μια εντός του Μαΐου και η δεύτερη εντός του Ιουνίου. Το Ιούνιο μάλιστα λήγουν μεγάλα δάνεια, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότησή τους. Επίσης λήγει και η έκδοση ευρωομολόγων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία διαφοροποιεί την αποπληρωμή, προς όφελος της Κύπρου. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος, είχε επισημάνει νωρίτερα ότι, ίσως και σήμερα, θα αποσταλεί επιστολή στη Μόσχα με την οποία η Κύπρος θα ζητά και επισήμως την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Συγκεκριμένα, την εξόφλησή του σε δόσεις από το 2018 και όχι το 2016 που είχε αρχικά ορισθεί, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου από 4,5% σε 2,5%.

Γ.Σ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ