Κοσμος

Βολιβία: Ο «Κομαντάντε» δεν ξεχνιέται, ούτε και το έργο του (video)

Ο πρόεδρος της χώρας δεσμεύτηκε να συνεχίσει το αντικαπιταλιστικό έργο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375939-775848.jpg
EPA/AGENCIA BOLIVIANA DE INFORMACION HANDOUT

Σε ομιλία του τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βολιβίας, ένας από τους εναπομείναντες ηγέτες της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική, υποσχέθηκε στον λαό του ότι θα συνεχίσει το αντικαπιταλιστικό έργο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του ανθρώπου που έγινε σύμβολο της κουβανέζικης επανάστασης.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο, Περίπου 2.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών, τη στιγμή που οι αρχές υπολόγιζαν σε τουλάχιστον 10.000. Στην εκδήλωση βρίσκονταν τα τέσσερα παιδιά του Τσε Γκεβάρα, δύο πρώην σύντροφοι του στο αντάρτικο και ο αντιπρόεδρος της Κούβας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Βολιβίας εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, επισημαίνοντας ότι ο βολιβιανός στρατός που έπιασε και σκότωσε τον Τσε Γκεβάρα εκτελούσε διαταγές της CIA.

«Αναγκαίο να ειπωθεί ότι στο αντάρτικο της Βολιβίας δεν υπήρξε καμία εισβολή, αφού από τους 50 αντάρτες, οι 26 ήταν αδελφοί μας Βολιβιανοί που πολεμούσαν δίπλα στον Τσε» εξήγησε.

Ο Έβο Μοράλες επιχειρεί να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στις εκλογές του 2019. Πρωταγωνιστεί στα πολιτικά δρώμενα της Βολιβίας τα τελευταία 11 χρόνια. Υποστηρικτής και στενός φίλος του Ούγκο Τσάβες (τον καιρό που βρισκόταν εν ζωή και κυβερνούσε τη Βενεζουέλα) είχε προχωρήσει σε δημοψήφισμα το 2016 για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Ο λαός ψήφισε «Όχι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ