Κοσμος

«Εμφύλιος» στην Ισπανία για την Καταλονία (εικόνες)

Στους δρόμους οι Καταλανοί μετά τις συλλήψεις ντόπιων πολιτικών από την Εθνοφυλακή  

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372788-769938.jpg
EPA/Robin Townsend

Δεκατέσσερις αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας συνέλαβε συνολικά η Εθνοφυλακή της Ισπανίας με την κατηγορία της ανάμειξης στη διοργάνωση του «απαγορευμένου» δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιοχής από την υπόλοιπη χώρα.  Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι το δεξί χέρι του αντιπροέδρου της Καταλονίας, Τζοσέπ Μαρία Τζοβέ.

Η εντολή της ισπανικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι και οι συλλήψεις κυβερνητικών στελεχών της Καταλονίας για να αποτρέψει η Μαδρίτη το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Βαρκελώνη

Χιλιάδες Καταλανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης κι άλλων πόλεων της βορειοανατολικής Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις, ενώ ο σύμβουλος της  Καταλανικής Επικράτειας Τζουσέπ Ρουλλ κατήγγειλε την «κατάσταση πολιορκίας και απροκάλυπτης καταστολής», μετά την είσοδο της Εθνοφυλακής σε έδρες της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι εφαρμόζει «ντε φάκτο» και «από την πίσω πόρτα» το Άρθρο 155 του Συντάγματος (για την αφαίρεση της αυτονομίας από μία περιοχή), διότι επεμβαίνει σε μία αυτόνομη κοινότητα. Πράξεις σαν κι αυτές βρίσκονται πλέον «στο πεδίο της πολιτικής παρανομίας», που φθάνουν έως «τη σύλληψη των αντιπάλων» της κυβέρνησης, ενώ αποτελούν «κόκκινες γραμμές» που οι Καταλανοί δεν πρέπει να αφήσουν να παραβιασθούν.

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ρουλλ τονίζει πως πλέον «η ψήφος την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας. Οι κάλπες θα στηθούν».

Βαρκελώνη

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι το κράτος όφειλε να αντιδράσει.

«Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», δήλωσε ο Ραχόι στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον κυβερνητικό έλεγχο, όπου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις για το καταλανικό ζήτημα. Ο Ραχόι είχε ένα θερμό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταλανικού κόμματος ERC, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει τα βρωμόχερά του» από τους θεσμούς της αυτόνομης περιοχής.

Βαρκελώνη

Ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος του ηγετικού οργανισμού ανεξαρτησίας της Εθνικής Συνέλευσης των Καταλανών (ANC), απηύθυνε κάλεσμα για «ειρηνική αντίσταση» προς τους Καταλανούς απέναντι στην αστυνομία. «Έφτασε η ώρα. Αντιστεκόμαστε ειρηνικά. Θα υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας χωρίς βία», δήλωσε σε ανάρτησή του στα social media.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ