Κοσμος

Καταλωνία: Δήμοι αναποφάσιστοι λίγο πριν το Δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου

Θα πλειοψηφήσει η ανεξαρτησία από την Ισπανία; 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371679-767844.jpg

260 στους 948 Δήμους της Καταλωνίας άφησαν τη σχετική προθεσμία να περάσει δίχως να δηλώσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που είναι προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου. 

Μάλιστα, μια από τις αναποφάσιστες δημαρχίες είναι η πρωτεύουσα  Βαρκελώνη, που αντιπροσωπεύει το 21% του πληθυσμού της Καταλωνίας. Όπως γράφει ο «Αθήνα 9,84», παρόλο που η δήμαρχος, «η λαοφιλής Άντα Κολάου, έχει δηλώσει orbi et urbi πως ‘θα προσφέρει παντοιοτρόπως διευκολύνσεις ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί με τη μέγιστη δημοκρατικότητα’, ακόμη δεν έχει δεσμευτεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων έχει ταχθεί πάντως στο πλευρό του ‘ναι’.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 677 δημαρχίες είχαν επιβεβαιώσει τη στήριξή τους στο δημοψήφισμα. Αλλά ενώ οι Δήμοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το 71% των αιρετών αρχών, εκπροσωπούν μόλις το 34% των ψηφοφόρων.

Το υπόλοιπο 15% ζει σε δέκα Δήμους που έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξουν το δημοψήφισμα. Πρόκειται για Δήμους που ελέγχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSC, και περιλαμβάνουν πέντε από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της Καταλωνίας: το Οσπιταλέτ ντε Λιομπρεγκάτ, η Τεράσα, η Λιέιδα, η Ταραγόνα, το Ματαρό και η Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ». 

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν είχε γίνει στη Βαρκελώνη τεράστια συγκέντρωση υπέρ του "Ναι" στο Δημοψήφισνα (φωτογραφία), και οι τοπικές αρχές επιμένουν ση διεξαγωγή του, παρόλο που η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το έχουν κηρύξει παράνομο.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ