- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
700 δήμαρχοι Καταλονίας: «Εμείς θα ψηφίσουμε»
Αδιέξοδη η κατάσταση ενώ πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εμείς θα ψηφίσουμε» και «Ανεξαρτησία», περισσότεροι από 700 από τους συνολικά 948 δημάρχους της Καταλονίας, επιβεβαίωσαν σήμερα Σάββατο στη Βαρκελώνη την απόφασή τους να οργανώσουν το Δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, παρά τις δικαστικές διώξεις που απειλούνται σε βάρος τους.
Οι δήμαρχοι που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης έψαλλαν τον καταλανικό ύμνο, ενώ πλήθος διαδηλωτών, απ' έξω, τους ενθάρρυνε φωνάζοντας «Είμαστε μαζί σας». Οι δήμαρχοι έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα ανοίξουν τα δημοτικά τους κτίρια για την ψηφοφορία.
Η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι θα εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει κριθεί αντισυνταγματικό. Την Τετάρτη, οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας διέταξαν τους εισαγγελείς της Καταλονίας να κλητεύσουν τους δημάρχους που σκοπεύουν να συνεργαστούν «στην οργάνωση της παράνομης ψηφοφορίας» για να τους ασκήσουν διώξεις. Αν οι δήμαρχοι δεν ανταποκριθούν στην κλήτευση, μπορεί να συλληφτούν. Την Παρασκευή, ο κ. Ραχόι, απευθυνόμενος στους αποσχιστές, είχε πει: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη της ισπανικής δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου λειτουργεί».
Ο πρόεδρος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος συναντήθηκε με τους δημάρχους, απάντησε στον κ. Ραχόι: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη του λαού της Καταλονίας».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν γίνει το Δημοψήφισμα σε όλες ή μερικές περιοχές της Καταλονίας, το ισπανικό κράτος δε θ΄ αναγνωρίσει το όποιο αποτέλεσμά του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.