- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το Τέξας μετρά τις πληγές του μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ (εικόνες)
Τουλάχιστον 44 νεκροί, 19 αγνοούμενοι, 100.000 νοικοκυριά έχουν πληγεί και οι ζημιές υπολογίζονται σε δις. δολάρια
Οι επιχειρήσεις διάσωσης και οι εκκενώσεις κτιρίων συνεχίζονται σήμερα στην Πολιτεία Τέξας, όπου η ύφεση των ακραίων καιρικών φαινόμενων και η υποχώρηση των υδάτων αρχίζουν να αποκαλύπτουν το εύρος των ζημιών που άφησε πίσω της η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε 44 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Στην κομητεία Όραντζ, στα σύνορα του Τέξας με τη Λουιζιάνα, η Εθνοφρουρά εξακολουθεί να απομακρύνει ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι εξαιτίας των πλημμυρών, ενώ οι ασθενείς του νοσοκομείου της περιοχής αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες πλημμύρες από την υπερχείλιση ενός κοντινού ποταμού.
Συνολικά είχε ζητηθεί σε περίπου 779.000 Τεξανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ακόμη 980.000 έφυγαν οικειοθελώς μπροστά στον κίνδυνο πλημμύρας από τους υπερχειλισμένους ποταμούς και τις δεξαμενές, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Στην πόλη Μπομόν, που βρίσκεται 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Χιούστον, έχει διακοπεί η παροχή νερού.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε έξι κομητείες, περιλαμβανομένου του Χιούστον, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ ακόμη 19 άνθρωποι αγνοούνται.
Η διακοπή της υδροδότησης και οι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούνται από τις πλημμύρες είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι περισσότεροι κάτοικοι του Τέξας.
Σε αυτά προστίθεται και ο φόβος χημικής μόλυνσης μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο χημικών της Arkema, από το οποίο εκλύθηκε «εξαιρετικά επικίνδυνος καπνός», όπως προειδοποίησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) Μπροκ Λονγκ.
Οι αρχές γνώριζαν εδώ και ημέρες ότι υπήρχε κίνδυνος γι αυτό είχαν αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων.
Ο Χάρβεϊ ήταν ο πιο ισχυρός κυκλώνας που έχει πλήξει την Πολιτεία αυτή των ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια.

Η καταστροφική του πορεία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και έκτοτε έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, καθώς κατευθύνεται προς το εσωτερικό της χώρας.
Οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί από τον Χάρβεϊ εκτιμώνται σε 30 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 100.000 νοικοκυριά έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα επισκεφθεί ξανά αύριο, Σάββατο το Τέξας, αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο την αποδέσμευση 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Σάντρα Σάντερς θα δωρίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από την προσωπική του περιουσία.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έχει δηλώσει ότι η Πολιτεία του ίσως χρειαστεί περισσότερα από 125 δισεκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Εξάλλου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που επισκέφθηκε χθες τους πληγέντες από τον Χάρβεϊ στην πόλη Ρόκπορτ, επεσήμανε ότι 311.000 άνθρωποι έχουν ήδη κάνει αίτηση για να λάβουν βοήθεια.
«Ο αμερικανικός λαός είναι μαζί σας. Είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο, και θα είμαστε εδώ κάθε ημέρα μέχρις ότου η πόλη αυτή, η Πολιτεία αυτή και η περιοχή ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Πενς μιλώντας έξω από μια κατεστραμμένη εκκλησία.

Στο μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν χθες κατά περισσότερο από 13%, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο των πετρελαιοπηγών των ΗΠΑ βρίσκονται στο Τέξας και έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας προκαλώντας ανησυχία για ελλείψεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.