- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Ιράκ: Σε εξέλιξη η απελευθέρωση της πόλης Ταλ Αφάρ
Τελευταίο τζιχαντιστικό προπύργιο στη χώρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα Κυριακή 20 Αυγούστου η επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης Ταλ Αφάρ του Ιράκ από τα χέρια του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Λεπτομερέστερα, η πόλη, που βρίσκεται στην επαρχία Νινευί, 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης και είναι το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών σε ιρακινό έδαφο (την κατέχουν από το 2014), είχε περικυκλωθεί από τον Ιούνιο. Κυβερνητικά στρατεύματα (ιρακινός στρατός, ομοσπονδιακή αστυνομία και η επίλεκτη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία), που επιχειρούν υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ, σιίτες εθελοντές που υποστηρίζονται από το Ιράν (οι Δυνάμεις της Λαϊκής Κινητοποίησης), καθώς και Κούρδοι πολιτοφύλακες Πεσμεργκά έχουν δημιουργήσει τον κλοιό.
«Είτε θα παραδοθείτε, ή θα πεθάνετε», προειδοποίησε τους τζιχαντιστές ο πρωθυπουργός του Ιράκ κ. Χάιντερ αλ Αμπάντι σε τηλεοπτικό διάγγελμα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Εξάλλου η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε ρίψεις φυλλαδίων , καλώντας τους εναπομείναντες άμαχους (10- 40.000 έναντι 200.000 προπολεμικά) να πάρουν προφυλάξεις. «Προετοιμαστείτε, η μάχη θα αρχίσει πολύ σύντομα και η νίκη θα έρθει, θεού θέλοντος», γράφουν. Πολλοί άμαχοι εγκατέλειψαν νύχτα την πόλη και κοντινά χωριά τις τελευταίες βδομάδες, όμως πολλοί έμειναν καθώς οι τζιχαντιστές απειλούσαν να σκοτώσουν όποιον έπιαναν να προσπαθεί να φύγει για να σωθεί.
Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε εκτελέσει μέχρι χτες δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, στοχεύοντας αποθήκες όπλων - πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χερσαίας επιχείρησης.
Μέσα στην πόλη υπολογίζεται ότι βρίσκονται 2.000 εμπειροπόλεμοι τζιχαντιστές, που προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, παρότι πληροφορίες και μαρτυρίες συγκλίνουν στο ότι είναι εξαντλημένοι, έπειτα από μήνες μαχών και αεροπορικών βομβαρδισμών αλλά και εξαιτίας της έλλειψης εφοδίων. Ορισμένοι κάτοικοι που εγκατέλειψαν την Ταλ Αφάρ την περασμένη εβδομάδα είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι τζιχαντιστές μοιάζουν εξαντλημένοι. «Χρησιμοποιούν υπόγειες στοές για να μετακινούνται ώστε να αποφεύγουν τις αεροπορικές επιδρομές», είπε ο κ. Χατζ Μαχμούντ, 60 ετών, συνταξιούχος δάσκαλος. «Στα πρόσωπά τους βλέπεις απελπισία και παραίτηση».
Ο Ιρακινός συνταγματάρχης κ. Καρίμ αλ Λάμι δείχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα πως οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί «δείχνουν καθαρά ότι οι εναπομείναντες μαχητές (του ΙΚ) είναι ξένοι και Άραβες με τις οικογένειές τους, κι αυτό σημαίνει ότι θα πολεμήσουν μέχρι την τελευταία τους ανάσα». Ο ίδιος είπε πως η επίπεδη πόλη με τους φαρδιούς δρόμους της θα επιτρέψει στα άρματα μάχης και στα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να πάρουν ενεργά μέρος στις μάχες.
Oι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αργή, αλλά σταθερή προέλαση των ιρακινών και συμμαχικών δυνάμεων.
(Με στοιχεία από το ΑΠΕ/ΜΠΕ).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
«Στοπ» στις πωλήσεις των βιβλίων της στο Ην. Βασίλειο εξαιτίας της στήριξής της στην οργάνωση Palestine Action
Φόβοι για νέα άγρια επεισόδια και λεηλασίες σε καταστήματα
Ο Αμερικανός ηθοποιός, κωμικός, παραγωγός και σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του στην εκπομπή το 1999
Έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο για το ουκρανικό
Πώς βλέπουν την ασφάλεια η ισραηλινή δεξιά και η ισραηλινή κεντροαριστερά
Για να επιβληθούν οι νέοι κανόνες, χρειάζεται το αίσθημα της συλλογικής ανασφάλειας να είναι κυρίαρχο και αναμφισβήτητο
Το πετρελαιοφόρο θα μεταφέρει 40.000 μετρικούς τόνους ντίζελ, ενώ θα ακολουθήσουν επιπλέον φορτία
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν»
Πώς αποκαλύφθηκε η απίστευτη απάτη
Οι χειρισμοί του Τραμπ δεν σταματούν να προβληματίζουν τους Ευρωπαίους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο Μάικλ Ο'Λίρι προειδοποιεί για κατακόρυφη άνοδο τιμών λόγω του κόστους των καυσίμων
Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του δράστη
Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.