Κοσμος

Βόρεια Κορέα: Αναβολή της επίθεσης κατά του Γκουάμ

Προσωρινή υποχώρηση του Κιμ Γιονγκ Ουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
367984-760802.jpg

Αναβολή της επίθεσης στο αμερικάνικο νησί Γκουάμ ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, περιμένοντας να δει τί θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Λεπτομερέστερα, τα επίσημα βορειοκορεάτικα  μίντια ανακοίνωσαν ότι  ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κ. Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε ν΄ αναβάλει την εκτόξευση πυραύλων ενάντια  στο Γκουάμ, ενώ οι ΗΠΑ είπαν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται από τον Κιμ.

Κύρια δεδομένα της συγκυρίας:

  • Πρόκειται για αναβολή και όχι για ματαίωση
  • ΗΠΑ - Νότια Κορέα δεν αναβάλλουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις
  • Τη Δευτέρα ο κ. Κιμ επιθεώρησε τη διοίκηση του στρατού εξετάζοντας σχέδιο εκτόξευσης και τροχιάς  τεσσάρων πυραύλων από τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας, πάνω από την Ιαπωνία και με στόχο το Γκουάμ. Ο κ. Κιμ εμφανίζεται  να εξετάζει με  χάρακα τη διαδρομή σε χάρτη.
  • Η επίσημη ανακοίνωση για τα λόγια του κ. Κιμ ήταν: «Είπε ότι αν οι Γιάνκηδες επιμείνουν σε πολύ επικίνδυνες και απερίσκεπτες πράξεις στην κορεατική χερσόνησο και την περιοχή της, δοκιμάζοντας την αυτοκυριαρχία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, αυτή θα πάρει μια σημαντική απόφαση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί»
  • Την περασμένη βδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε θέση μάχης, αν η Βόρεια Κορέα φερθεί απερίσκεπτα
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρεξ Τίλερσον είχε πει: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για διάλογο, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτόν» (Σ.Σ. τον κ. Κιμ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ