Κοσμος

Γονείς Τσάρλι Γκαρντ: «Συγγνώμη που δεν σε σώσαμε» (εικόνες, video)

Το ζευγάρι των Βρετανών εγκατέλειψε τον δικαστικό αγώνα γνωρίζοντας ότι το παιδί τους θα ξεψυχήσει σε λίγες ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
365164-754967.jpg
EPA/WILL OLIVER

Συντετριμμένοι και με δάκρυα στα μάτια οι γονείς του μικρού Τσάρλι Γκαρντ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τον δικαστικό αγώνα προκειμένου το αγοράκι τους, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, να λάβει περαιτέρω θεραπεία και τώρα θα συζητήσουν με τους γιατρούς στο νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου νοσηλεύεται, το πώς θα πρέπει να το αφήσουν να πεθάνει.

 «Συγγνώμη που δεν σε σώσαμε»

«Συγγνώμη που δεν σε σώσαμε Τσάρλι», δήλωσε η μητέρα του Τσάρλι και πρόσθεσε, «δεν θα καταφέρουμε να γιορτάσουμε τα πρώτα σου γενέθλια». Ο Τσάρλι θα γινόταν 1 έτους στις 4 Αυγούστου. Η μητέρα του Τσάρλι, Κόνι Γέιτς, στο πλευρό της οποίας στάθηκαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πάπας Φραγκίσκος, στηρίζοντας την εκστρατεία της να κρατηθεί στη ζωή το παιδί της, είπε ότι ο 11 μηνών Τσάρλι θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή εάν του είχε παρασχεθεί νωρίτερα η θεραπεία που θα τον βοηθούσε.

«Αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε ποτέ», τόνισε η ίδια ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου όπου δικαστής επρόκειτο να ακούσει τις τελικές αγορεύσεις σχετικά με τους λόγους που το νοσοκομείο δεν θα έπρεπε να τερματίσει τη μηχανική υποστήριξη που παρείχε στο παιδί.

 

«Αποφασίσαμε ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον του να συνεχίσει την θεραπεία», σημείωσε η κ. Γέιτς. «Αποφασίσαμε να αφήσουμε τον γιο μας να φύγει... Ο Τσάρλι είχε μια πραγματική ευκαιρία να γίνει καλύτερα. Τώρα δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα είχε συμβεί εάν είχε λάβει την θεραπεία».

Ο μικρός Τσάρλι πάσχει από σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί σταδιακά μυϊκή αδυναμία και εγκεφαλική βλάβη. Οι γονείς του επιδίωκαν να τον στείλουν στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε πειραματική θεραπεία. Βρετανικά δικαστήρια, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν το επέτρεψαν με το σκεπτικό ότι θα παρέτεινε την ταλαιπωρία του χωρίς να υπάρχει πραγματική προοπτική να βοηθηθεί το παιδί.

Τσάρλι Γκαρντ

Ο δικηγόρος Γκραντ Άρμστρονγκ, μιλώντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, έκανε γνωστό ότι οι γονείς εγκαταλείπουν το νομικό αγώνα προκειμένου ο Τσάρλι να λάβει θεραπεία διότι οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι το παιδί είχε πλέον μη αναστρέψιμες βλάβες. «Για τον Τσάρλι, είναι πλέον πολύ αργά, ο χρόνος τελείωσε. Έχουν καταγραφεί μη αναστρέψιμες βλάβες στους μύες και η θεραπεία δεν μπορεί πλέον να στεφθεί με επιτυχία», τόνισε ο ίδιος.

 «Συγγνώμη που δεν σε σώσαμε»

«Ο Τσάρλι περίμενε υπομονετικά για θεραπεία. Εξαιτίας της καθυστέρησης, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας χάθηκε». Ο δικαστής ο οποίος εξέταζε την υπόθεση, Νίκολας Φράνσις, επισήμανε από την πλευρά του ότι κανείς γονέας δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο για το παιδί του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ