- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σεξουαλικά ρομπότ – παιδιά. Νόμιμη ή όχι η κατοχή τους;
«Όσοι χαράζουν πολιτική και το ευρύ κοινό πρέπει να αποφασίσουν τι θα είναι αποδεκτό και επιτρεπτό» λένε οι επιστήμονες
Είναι αναπόφευκτη η μελλοντική χρήση σεξουαλικών ρομπότ, αλλά στη χρήση τους πρέπει να τεθούν όρια, όπως π.χ. να απαγορευθεί η δημιουργία τέτοιων ρομπότ που θα μοιάζουν με παιδιά.
Το σοβαρό ζήτημα αναδεικνύει μια νέα έκθεση από το Ίδρυμα Υπεύθυνης Ρομποτικής στη Χάγη, που καλεί την κοινωνία να θέσει σε δημόσιο διάλογο την προοπτική των μελλοντικών ρομπότ για σεξ.
Προς το παρόν, λίγες εταιρείες (Android Love Doll, Sex Bot, True Companion, Abyss Creations, Sinthetics, Trottla κ.α.) παράγουν απλές ανθρωποειδείς ρομποτικές κούκλες προοριζόμενες για σεξουαλική χρήση.
Επειδή οι κατασκευαστές δεν αποκαλύπτουν τα σχετικά στοιχεία, είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι σήμερα κατέχουν τέτοια μηχανήματα (συνήθως με θηλυκή μορφή), με τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 15.000 ευρώ περίπου.
Όμως σε κάθε περίπτωση-όπως αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Το σεξουαλικό μέλλον μας με τα ρομπότ»- είναι θέμα χρόνου να υπάρξει «έκρηξη» του αριθμού τόσο των ρομπότ όσο και των χρηστών τους, καθώς ωριμάζει η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο υπεύθυνος της έκθεσης, καθηγητής ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης Νόελ Σάρκι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε ότι έφθασε η ώρα η κοινωνία να αφυπνισθεί στη νέα πραγματικότητα, όπου άνθρωποι και ρομπότ θα κάνουν σεξ.
«Όσοι χαράζουν πολιτική και το ευρύ κοινό πρέπει να αποφασίσουν τι θα είναι αποδεκτό και επιτρεπτό. Πρέπει να σκεφτούμε ως κοινωνία τι θέλουμε να κάνουμε με αυτό το ζήτημα.
Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις, απλώς θέτω τις ερωτήσεις», τόνισε. Μετά τις γνωστές ρεαλιστικές κούκλες με δέρμα σιλικόνης, που διατίθενται σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα σεξουαλικών ειδών, το επόμενο βήμα είναι οι κούκλες που κινούνται και μιλάνε.
Το μεθεπόμενο θα είναι οι κούκλες αυτές του σεξ να είναι δεόντως έξυπνες χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη τους και ποιός ξέρει τι άλλο έπεται.
Η έκθεση θεωρεί πιθανή τη χρήση τέτοιων ρομπότ σε οίκους ανοχής σε ρόλο πορνών, στα σπίτια σε ρόλο σεξουαλικού συντρόφου για μοναχικούς και ηλικιωμένους, σε κλινικές σε ρόλο σεξουαλικού «θεραπευτή» βιαστών ή παιδόφιλων, αλλά και άλλων ανθρώπων όπως ατόμων με αναπηρίες ή ψυχοσεξουαλικά προβήματα.
Η έκθεση θέτει το ερώτημα αν τα σεξουαλικά ρομπότ όντως θα μειώσουν τους βιασμούς γυναικών και τις κακοποιήσεις παιδιών ή αντίθετα αν θα επιτείνουν το πρόβλημα. Μεγάλη πρόκληση, όπως επισημαίνει, αποτελεί η πιθανότητα δημιουργίας σεξουαλικών ρομπότ με μορφή παιδιού.
Ήδη υπάρχουν τέτοιες ιαπωνικές «κούκλες» και ένα καναδικό δικαστήριο εξετάζει κατά πόσο η κατοχή τους είναι νόμιμη ή όχι. Στην Ασία υπάρχουν ήδη οίκοι ανοχής που χρησιμοποιούν κούκλες του σεξ αντί για κανονικές πόρνες.
Η έκθεση ζητά την πλήρη απαγόρευση κάθε σεξουαλικού ρομπότ με μορφή παιδιού, καθώς και την απαγόρευση του ρομποτικού «βιασμού». Αποτελεί ερώτημα πάντως πόσο θα έχει προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει όντως σεξουαλικά ρομπότ που θα μιμούνται πειστικά την κίνηση και την ομιλία των ανθρώπων ή ακόμη και τα συναισθήματά τους.
Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο τα σεξουαλικά ρομπότ θα εξαπλωθούν ευρέως ή η χρήση τους θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη.
Έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας έκθεσης, δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανδρών και το ένα τρίτο των γυναικών υποστηρίζουν κατ' αρχήν τη χρήση των σεξουαλικών ρομπότ.
Μερικοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι στο μέλλον οι άνθρωποι και τα ρομπότ θα φθάσουν να ερωτεύονται μεταξύ τους, ενώ άλλοι δεν προβλέπουν τίποτε περισσότερο από μια πιο προχωρημένη πορνογραφική σχέση, καθώς θεωρούν ότι ένα ρομπότ ποτέ δεν θα μπορέσει να αντιγυρίσει πραγματικά συναισθήματα σε έναν άνθρωπο, αλλά πάντα θα υποκρίνεται.
Αλλά, από την άλλη, δεν περισσεύει η υποκρισία και στις σημερινές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες
Xρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 49.000 μυρμήγκια σε πιάτα μέσα σε τέσσερα χρόνια - Κινδυνέυει με φυλάκιση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.