- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
«Κόκκινος» συναγερμός λόγω καύσωνα σε Βουλγαρία και Ρουμανία
Πέντε νεκροί στη Σόφια, ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στο Βουκουρέστι
Με κύμα καύσωνα μπήκε o Ιούλιος σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στη Σόφια.
Στη Βουλγαρία ενεργοποιήθηκε χθες ο κόκκινος συναγερμός σε 17 περιοχές της χώρας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και ενεργοποιείται φέτος για πρώτη φορά. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στη βουλγαρική πρωτεύουσα, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 38 βαθμούς.
Μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν αντιμετωπίσει περίπου 200 περιστατικά. Επρόκειτο ως επί το πλείστον για περιπτώσεις ανθρώπων που αδιαθέτησαν εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης. Ο Νικολάι Κιρίλοφ, γιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της Σόφιας: «Απευθύνω έκκληση, απευθύνω έκκληση στους Βούλγαρους να παραμείνουν στα σπίτια τους με τα παράθυρα κλειστά και αν έχουν να ανοίξουν τα κλιματιστικά, να πίνουν περισσότερα υγρά, να μην τρώνε βαριά, να μην πίνουν αλκοόλ, να αποφεύγουν το περπάτημα και τις περιττές μετακινήσεις και να ντύνονται κατάλληλα».
Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters, εδώ και χρόνια υπάρχει στη βουλγαρική πρωτεύουσα σοβαρή έλλειψη ασθενοφόρων, με μόλις 25 οχήματα να καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες μιας πόλης δυο περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων. «Περπατάμε κάτω από τα δέντρα και πίνουμε πολύ νερό», λέει ένας Γάλλος τουρίστας. Και μια ηλικιωμένη κυρία προσθέτει: «Προσπαθώ να μένω στη σκιά και να χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Παρόμοια η εικόνα χθες και στη Ρουμανία. Με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές σήμαναν «κόκκινο συναγερμό» σε 20 περιοχές και «πορτοκαλί» σε οκτώ περιοχές της χώρας.
Οι πολίτες δίνουν τις δικές τους συμβουλές. «Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τη ζέστη», λέει ο Άντριαν, κάτοικος Βουκουρεστίου, «είναι να πίνεις πολύ νερό και να μένεις στη σκιά μακριά από τον ήλιο. Συνιστώ να περνά κανείς περισσότερο χρόνο στα σούπερ μάρκετ όπου λόγω των ψυγείων έχει πάντα δροσιά».
Από το πρωί της Παρασκευής μόνον στο Βουκουρέστι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι που αδιαθέτησαν λόγω καύσωνα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία. Πολλοί άνθρωποι λιποθύμησαν ενώ περπατούσαν στο δρόμο. Στην πρωτεύουσα οι αρχές έστησαν τις τελευταίες μέρες 15 σημεία παροχής πρώτων βοηθειών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
«Στοπ» στις πωλήσεις των βιβλίων της στο Ην. Βασίλειο εξαιτίας της στήριξής της στην οργάνωση Palestine Action
Φόβοι για νέα άγρια επεισόδια και λεηλασίες σε καταστήματα
Ο Αμερικανός ηθοποιός, κωμικός, παραγωγός και σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του στην εκπομπή το 1999
Έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο για το ουκρανικό
Πώς βλέπουν την ασφάλεια η ισραηλινή δεξιά και η ισραηλινή κεντροαριστερά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.