Κοσμος

Μαδούρο: Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα

Υποχώρηση του προέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357236-740206.jpg

Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα που σχεδιάζει ο ίδιος, προανάγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κ. Νίκολας Μαδούρο.

«Θα το προτείνω ξεκάθαρα: το νέο Σύνταγμα θα πάει σε […] δημοψήφισμα, ώστε ο λαός να είναι  που θα πει αν συμφωνεί ή όχι με το νέο, ενισχυμένο» κείμενο, είπε ο κ. Μαδούρο, κατά τη διάρκεια εμφάνισης στην κρατική τηλεόραση, χωρίς όμως να περοσδιορίσει ημερομηνία.

Η προαναγγελία έγινε μετά την προειδοποίηση της ανώτατης εισαγγελέως κ. Λουίζας Ορτέγκα, ότι τυχόν αναμόρφωση του Συντάγματος χωρίς λαϊκή συμμετοχή θα μπορούσε να εξαλείψει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Η κ. Ορτέγκα προσέθεσε πως θα κινηθεί νομικά κατά της προσπάθειας να ξαναγραφτεί μονομερώς το Σύνταγμα.

Η μέχρι τώρα μεθόδευση ήταν να γίνουν εκλογές στο τέλος του τρέχοντος μήνα για στελέχωση της ειδικής Εθνοσυνέλευσης, που θ΄ αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Η αντιπολίτευση λέει πως ο κ. Μαδούρο θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα με βάση τα συμφέροντά του, τοποθετώντας υποστηρικτές του στη Συνταγματική Εθνοσυνέλευση. Τώρα ο πρόεδρος φαίνεται ότι υποχωρεί.  

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα πλήττεται από βαθιά και πολυετή ύφεση, ενώ ο υπερπληθωρισμός ευτελίζει περαιτέρω τα μικρά εισοδήματα των πολιτών. Οι εισαγωγές έχουν καταρρεύσει, υπάρχουν χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ η μαύρη αγορά ακμάζει. Η κοινωνία είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του αριστερού προέδρου κ. Μαδούρο. Εδώ και δυο περίπου έχουν ξεσπάσει βίαιες αντικυβερνητικές ταραχές (φωτογραφία), με τουλάχιστον 62 νεκρούς. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ