- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε θάνατο τρεις Παλαιστίνιοι με απόφαση της Χαμάς
Κρίθηκαν ένοχοι για δολοφονία διοικητή της οργάνωσης και συνεργασία με το Ισραήλ
Το κίνημα της Χαμάς που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας καταδίκασε σήμερα στην εσχάτη των ποινών τρεις Παλαιστίνιους που έκρινε ότι είχαν λάβει μέρος στην δολοφονία ενός από τους ανώτερους διοικητές της ισλαμιστικής οργάνωσης, μια δολοφονία που όπως καταγγέλλει ενορχηστρώθηκε από το Ισραήλ.
Δικαστήριο ασφαλείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι τρεις άνδρες ομολόγησαν ότι σκότωσαν τον Μαζέν Φουκάχα, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, ο οποίος έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι και μια στο στήθος μέσα στο αυτοκίνητό του, στις 24 Μαρτίου, κοντά στο σπίτι του στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς καταδίκασε και τους τρεις -ηλικίας 44, 38 και 38- για συνεργασία με το Ισραήλ και υποστήριξε ότι ένας από τους τρεις είναι ο δράστης της δολοφονίας και οι άλλοι δύο παρείχαν στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ πληροφορίες για τις κινήσεις του Φουκάχα.
Η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, η οποία πραγματοποιεί μυστικές επιχειρήσεις εναντίον παλαιστινίων ενόπλων, δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει τις καταγγελίες της Χαμάς.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth λίγο μετά την δολοφονία, την είχε αποδώσει σε εσωτερική κόντρα εξουσίας της Χαμάς.
Το Ισραήλ είχε φυλακίσει τον Φουκάχα το 2003 για σχεδιασμό επιθέσεων κατά Ισραηλινών και τον είχε καταδικάσει σε εννέα φορές ισόβια. Το 2011 απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής περισσοτέρων από 1.000 παλαιστινίων κρατουμένων με έναν αιχμάλωτο ισραηλινό στρατιώτη.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι μετά την αποφυλάκισή του και την εξορία του στη Γάζα ο Φουκάχα συνέχισε να σχεδιάζει επιθέσεις από παλαιστίνιους ενόπλους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η Χαμάς έχει καταδικάσει σε θάνατο 109 ανθρώπους και έχει εκτελέσει περισσότερους από 20 από αυτούς βάσει του δικαστικού της συστήματος από το 2007, όταν έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο πήρε την εξουσία από τον Μαχμούντ Αμπάς.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
φωτό: New members of the Palestinian Hamas security forces - Gaza City, 30 March 2017. EPA/MOHAMMED SABER
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.