Κύπρος: Άρχισαν εκταφές για ταυτοποίηση λειψάνων των πεσόντων του «Φαέθων» (εικόνες)
Στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία
Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, η εκταφή των εξ Ελλάδος πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων».
Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, αναμένεται ότι σε δύο-τρεις μήνες θα γίνει η ταυτοποίηση των λειψάνων και για τους 11 που είναι θαμμένοι στους τάφους.

Οι έξι νεκροί του ακταιωρού είναι ο Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης, ο Υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος, Υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος, Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος,Ναύτης Νικόλαος Νιάφας, Ναύτης Νικόλαος Καπαδούκας. Ανοίγονται επίσης οι τάφοι στους οποίους πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι ο λοχαγός του Μηχανικού Καποτάς Βασίλειος, ο ταγματάρχης Πεζικού Πούλιος Δημήτριος που έπεσαν την 11η Μαΐου 1964 όταν εισήλθαν στον τουρκικό τομέα Αμμοχώστου, ο Λοχίας Κουκουσούλης Βασίλειος που έπεσε στις 9 Αυγούστου του 1964 στο Παχύαμμο, ο στρατιώτης πεζικού Χίος Φράγκος που απεβίωσε στις 27 Φεβρουαρίου 1965, ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός Τσακαλίδης Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή του στις 18 Απριλίου του 1965 και ο Αρχιλοχίας Φωτόπουλος Αθανάσιος που έπεσε στις μάχες του αεροδρομίου Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου 1974.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι λάθη και παραλείψεις που έγιναν πριν από πολλά χρόνια οδηγούν στη διενέργεια της εκταφής, επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν δόθηκαν τα σωστά λείψανα στους συγγενείς.

Ο κ. Φωτίου συνεχίζοντας τόνισε πως η εκταφή θα διενεργηθεί από ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων, ανθρωπολόγων, γενετιστών και άλλων και προσθέτοντας ότι τα οστά θα τεθούν σε διαδικασία επιστημονικών εξετάσεων ώστε πολύ σύντομα να δοθούν οι απαντήσεις προς τους συγγενείς.
Υπενθυμίζεται πως στις 8 Αυγούστου 1964 τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν την ακταιωρό «Φαέθων» στο καραβοστάσι «Ξερός», στον κόλπο της Μόρφου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά μέλη του πληρώματος.
Με αυταπάρνηση και ηρωισμό, ο κυβερνήτης και μέλη του πληρώματος που τελικά έχασαν την ζωή τους κατάφεραν να σώσουν τη ζωή 15 άλλων συναδέλφων τους. Η τουρκική αεροπορία έκαψε την ακταιωρό με βόμβες ναπάλμ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, philenews.com
Πηγή φωτογραφιών: philenews.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.