- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το όραμα μιας γυναίκας έγινε η αφορμή για να μειωθεί το ετήσιο ποσοστό σπατάλης τροφίμων της Δανίας. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Stop Wasting Food» βοήθησε να μειωθεί σημαντικά η σπατάλη τροφίμων στη χώρα, κατανοώντας ότι αυτό είναι μια κίνηση πολιτισμού και αγάπης προς το περιβάλλον.
Η Selina Juul, μια 36χρονη ρωσίδα γραφίστρια, μετανάστευσε στη Δανία στα 13 της και όπως δήλωσε στο BBC «σοκαρίστηκε με το απεριόριστο απόθεμα τροφίμων που υπήρχε στα σούπερ μάρκετ». Ωστόσο, καταλαβαίνοντας ότι μεγάλο μέρος από αυτό το απόθεμα καταλήγει στα σκουπίδια, αποφάσισε να δράσει ενεργά και δημιουργώντας το κίνημα «Stop Wasting Food» από το 2008, προσπαθεί να ενισχύσει τον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων στη Δανία, αλλά και ευρύτερα στον κόσμο. Το «Stop Wasting Food» είναι το μεγαλύτερο κίνημα καταναλωτών ενάντια στη σπατάλη τροφίμων της Δανίας.
Η Selina Juul δουλεύει 40 ώρες σε εβδομαδιαία βάση για το κίνημα, οργανώνει παρουσιάσεις, γράφει άρθρα, έχει κάνει παρουσιάσεις και έχει δώσει ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και στην Ευρωβουλή. Με το κίνημα της διοργανώνει καμπάνιες και events κάθε είδους, καθώς επίσης δίνει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές να μειώσουν την σπατάλη τροφίμων που κάνουν οι ίδιοι, να μαγειρεύουν όσα περισσεύουν, να ψωνίζουν πιο συνειδητά και ότι δεν χρειάζονται να το δωρίζουν σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων.
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του κινήματος και της Selina είναι ότι έπεισε την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Δανία, Rema 1000, να σταματήσει τις ποσοτικές εκπτώσεις τύπου 2+1 δώρο προϊόντα και να παρέχει έκπτωση ανά τεμάχιο στους καταναλωτές, κάτι που βοήθησε να μειωθεί δραματικά η σπατάλη τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ.
Η Selina έχει βραβευτεί από την κυβέρνηση για την συνδρομή της στον αγώνα αυτό, ενώ η ίδια συνεργάζεται με τρείς κυβερνήσεις, παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και έχει εκδώσει το διεθνώς βραβευμένο βιβλίο «Leftovers Cookbook 'Stop spild af mad - en kogebog med mere'» που περιλαμβάνει συνταγές από κορυφαίους σεφ.
Όπως έχει δηλώσει η Selina σε συνέντευξη της στο BBC: «Είναι ασεβές να σπαταλάμε φαγητό. Είναι έλλειψη σεβασμού για την φύση, για τους ανθρώπους που παράγουν το φαγητό, για τα ζώα, για το χρόνο και για τα χρήματά σας». Με αυτή τη φιλοσοφία και την διάθεση να κινητοποιήσει τους γύρω της, η Selina Juul έχει κατορθώσει ένας στους δύο Δανούς να έχουν μειώσει τη σπατάλη φαγητού, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2013, η εταιρεία ερευνών TNS Gallup.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το κίνημα «Stop Wasting Food» και την Selina Juul εδώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.