Κοσμος

Τουρκία: Έκλεισε σατιρικό περιοδικό επειδή δημοσίευσε γελοιογραφία του Μωυσή

Όλοι οι εργαζόμενοί του απολύθηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341047-709378.jpg

Λόγω ενός σκίτσου του Μωυσή που θεωρήθηκε προσβλητικό, έκλεισε ένα από τα γνωστότερα σατιρικά περιοδικά της Τουρκίας ενώ όλο το προσωπικό του απολύθηκε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σατιρικό περιοδικό Girgir, το οποίο στο τελευταίο του τεύχος δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία ο Μωυσής οδηγεί τους Εβραίους στην Έξοδο από την Αίγυπτο και εκείνοι διαμαρτύρονται έντονα εξαπολύοντάς του ύβρεις.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκδότες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης: «Λήφθηκε η απόφαση να κλείσουμε το περιοδικό και να απολύσουμε όλους τους εργαζομένους λόγω αυτής της κακόγουστης γελοιογραφίας». Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως «το σκίτσο ενόχλησε την κοινωνία και εμάς ως εκδοτική εταιρεία».

Παράλληλα, σύμφωνα με τους εκδότες, το σκίτσο ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να βρεθεί σε δύσκολη θέση ο όμιλος. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι θα στείλουν τα ονόματα των υπευθύνων στον εισαγγελέα.

Αναπαράγοντας το σκίτσο, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, τόνισε πως «αυτό δεν έχει καμία σχέση με το χιούμορ και την ελευθερία της έκφρασης, είναι ανήθικο, είναι έγκλημα μίσους».

Η γελοιογραφία επικρίθηκε επίσης έντονα και από τον αρχισυντάκτη της εβραϊκής εφημερίδας Shalom της Κωνσταντινούπολης, τον Ίβο Μοίνας, που έγραψε στο Twitter: «Τι ντροπή! Τι ασέβεια!».

Από το 2015 το Girgir εκδιδόταν από τον όμιλο στον οποίο ανήκει και η Sozcu, μια εθνικιστική, λαϊκή εφημερίδα που ασκεί αντιπολίτευση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ