Κοσμος

Η Γερμανία νομιμοποίησε την κάνναβη

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το Μάρτιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337557-702127.jpg
EPA/BRITTA PEDERSEN

Ομόφωνα νομιμοποίησε τη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς η Μπούντεσταγκ.

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά ασθενείς προσβεβλημένους από «βαριές» ασθένειες, όπως είναι ορισμένοι καρκίνοι και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσθηκε από τους Γερμανούς βουλευτές, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν στο εξής κάνναβη στους ασθενείς που πάσχουν από  καρκίνους, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες τέτοιες σοβαρές ασθένειες.

Οι Γερμανοί ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία εκχύλισμα κάνναβης ή αποξηραμένα άνθη του φυτού. Ορισμένοι θα μπορούν επίσης να παραγγέλνουν στο εξωτερικό συνθετικά παράγωγα της κάνναβης, όπως το dronabinol.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος, ο οποίος προβλέπει την κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο. Πάντως, επισημαίνεται πως ο παρών νόμος δεν επιτρέπει στους ασθενείς να καλλιεργούν τη δική τους κάνναβη, καθώς μια τέτοια πρακτική αντιβαίνει στον νόμο περί ναρκωτικών που ισχύει στη Γερμανία, όπου απαγορεύεται η κατοχή κάνναβης. Στην πράξη γίνεται ανεκτή η κατοχή μικρών δόσεων, με τις ανεκτές ποσότητες να ποικίλουν ανάλογα με το περιφερειακό κρατίδιο.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως με την παρούσα απόφαση, η Γερμανία εντάσσεται έτσι στη χορεία των χωρών της Ε.Ε. που έχουν νομιμοποιήσει προϊόντα με βάση την κάνναβη. Έχουν προηγηθεί η Αυστρία, η Μ. Βρετανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία,  η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ