Κοσμος

Οι Αυστριακοί ψηφίζουν για ανεξάρτητο ή ακροδεξιό Πρόεδρο

Αμφίρροπη αναμέτρηση και μάχη «στήθος με στήθος» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332667-689527.jpg
EPA/LISI NIESNER

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Αυστρίας για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες για να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο. Ο τρίτος και επαναληπτικός γύρος των εκλογών είναι ο κρισιμότερος, καθώς από την έκβασή του κρίνεται εάν η Αυστρία θα είναι στο μέλλον η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από ένα ακροδεξιό κόμμα.

Την προεδρία και την ψήφο των 6,4 εκατομμυρίων Αυστριακών διεκδικούν ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και ο 45χρονος υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αναμέτρηση θα είναι αμφίρροπη και ότι θα δοθεί μάχη «στήθος με στήθος». Ο τελικός νικητής θα γίνει γνωστός το απόγευμα της Δευτέρας ή ακόμη και το πρωί της Τρίτης, καθώς ο σημερινός επαναληπτικός γύρος των εκλογών δεν αναμένεται να δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων που φέρεται να αγγίξουν ίσως και τις 700.000 και των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί. Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν πρώτα αποτελέσματα από καταμετρημένες ψήφους, ενώ για τις 20:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως τις επιστολικές ψήφους.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας δεν έχει εκτελεστικό ρόλο. Ωστόσο, η ψηφοφορία αντιμετωπίζεται από τους αναλυτές ως βαρόμετρο για την απήχηση της λαϊκίστικης ακροδεξιάς και των υποψηφίων της στις επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη. Το 2017 είναι έτος εκλογών για τους Ευρωπαίους. Στις κάλπες θα προσέλθουν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί πολίτες με τα αντισυστημικά κόμματα με αντιμεταναστευτική ατζέντα να βρίσκονται σε άνοδο.

Στόχος του Νόρμπερτ Χόφερ και της αυστριακής Ακροδεξιάς ήταν από την αρχή η ανάληψη σταδιακά της απόλυτης εξουσίας στη χώρα, αρχικά με το προεδρικό αξίωμα και στη συνέχεια, μέσω αυτού «και λόγω ασυμφωνίας με την κυβέρνηση», με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η προεκλογική εκστρατεία του Χόφερ κινήθηκε πάνω σε μια αντιμεταναστευτική πλατφόρμα, ενώ προτείνει στους Αυστριακούς να ακολουθήσουν τους Βρετανούς στο δρόμο που οδηγεί μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Νικητής του δεύτερου γύρου ήταν Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με μόλις 31.000 ψήφους διαφορά. Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας αμφισβήτησε στη συνέχεια το αποτέλεσμα καταγγέλλοντας παρατυπίες και έτσι οι Αυστριακοί προσέρχονται εκ νέου σήμερα Κυριακή στις κάλπες. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.