Κοσμος

«Έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους» (video)

Τζέιμς Μάτις, το «τρελό σκυλί» του Τραμπ για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331325-686233.jpg

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχει καταλήξει στα ονόματα που θα στελεχώσουν τη διακυβέρνηση Τραμπ για την επόμενη τετραετία. Με ένα σχόλιο στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ έδειξε τις διαθέσεις του για το υπουργείο-κλειδί της Άμυνας. Ο ευνοούμενος του Αμερικανού προέδρου φαίνεται να είναι ο εν αποστρατεία στρατηγός, Τζέιμς Μάτις, γνωστός κι ως «Τζέιμς το τρελό σκυλί Μάτίς».  

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο παρασημοφορημένος στρατηγός των πεζοναυτών «ήταν πολύ εντυπωσιακός χθες. Αληθινός στρατηγός». Με 44 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα των Πεζοναυτών ο Μάτις υπήρξε επικεφαλής αποστολών στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003. Ο τετράστερος Αμερικανός στρατηγός ξεχώρισε ως επικεφαλής των πεζοναυτών στην μάχη της Φαλούτζα το 2004. Μια μάχη, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως πιο αιματηρή του πολέμου στο Ιράκ.

Το 2005 έπεσε σε δυσμένεια όταν σε μια ομιλία του σε στρατιώτες στο Σαν Ντιέγκο είπε: «Έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους». «Θα είμαι ειλικρινής. Μου αρέσουν οι διαπληκτισμοί. Στο Αφγανιστάν συναντάς άντρες που δέρνουν γυναίκες για πέντε χρόνια επειδή δεν φόρεσαν το πέπλο. Τύποι σαν αυτούς δεν αξίζει να λέγονται άντρες. Γι' αυτό και έχει πλάκα να τους πυροβολείς», είπε το 2005 το «τρελό σκυλί» του Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2010 επί διακυβέρνησης Ομπάμα ο Τζέιμς Μάτις προήχθη σε διοικητής όλων των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Διαφώνησε ανοιχτά με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμφωνία που σύναψε με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα.

Για να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου. Ένα επιπλέον για την επιλογή Ματίς στο τιμόνι του Πενταγώνου είναι ότι θα έπρεπε να είχε συμπληρώσει τουλάχιστον επτά χρόνια ως απόστρατος. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ