- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απέρριψαν την αίτηση αποφυλάκισης της «Αφγανής με τα πράσινα μάτια»
Είχε συλληφθεί για κατοχή πλαστής πακιστανικής ταυτότητας
Πακιστανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκιση της Σαρμπάτ Γκούλα, της Αφγανής με τα πράσινα μάτια που έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν η φωτογραφία της κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic, πριν από 30 και πλέον χρόνια.
Η Γκούλα συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και κατηγορείται, όπως και χιλιάδες άλλοι Αφγανοί πρόσφυγες, για κατοχή πλαστής πακιστανικής ταυτότητας.
Η πασίγνωστη φωτογραφία της Γκούλα είχε τραβηχτεί από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν το 1984. Το εξώφυλλο με τη νεαρή Αφγανή είναι ένα από τα γνωστότερα στην ιστορία του περιοδικού και ανέδειξε την έφηβη τότε Σαρμπάτ σε σύμβολο του αφγανικού λαού, σε μια εποχή που η χώρα της ήταν υπό σοβιετική κατοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Τσόντρι Νισάρ Άλι Χαν διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα εξετάσει αυτήν την υπόθεση "από ανθρωπιστική σκοπιά", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γκούλα θα αποφυλακιστεί σύντομα. Ωστόσο σήμερα ένας δικαστής στην πόλη Πεσάβαρ απέρριψε το αίτημά της, λέγοντας ότι δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα των δικηγόρων της επειδή είχε αποκτήσει δύο πλαστές ταυτότητες και επομένως "σε δύο περιπτώσεις εμφανίστηκε ως Πακιστανή υπήκοος".
Η Γκούλα είχε ζητήσει την έκδοση ταυτότητας το 2014, δηλώνοντας τότε ότι ονομάζεται Σαρμπάτ Μπίμπι. Η περίπτωσή της καταδεικνύει την απελπισία πολλών Αφγανών προσφύγων που φοβούνται ότι θα τους στείλουν πίσω στο Αφγανιστάν ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Αν κριθεί ένοχη, η Γκούλα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών. Όμως συνήθως οι Αφγανοί πρόσφυγες που καταδικάζονται από πακιστανικά δικαστήρια δεν φυλακίζονται αλλά απελαύνονται.
Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο Πακιστάν, ο Όμαρ Ζαχιλουάλ, είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Αφγανό διπλωμάτη, που τόνισε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του Πακιστανού πρωθυπουργού, η Σαρμπάτ Γκούλα πάσχει από ηπατίτιδα και "μολονότι είναι παγκοσμίως γνωστή, είναι μια φτωχή χήρα, η μοναδική κεφαλή της οικογένειάς της".
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Ο άνδρας παραδέχτηκε την πράξη του και εξήγησε ότι το έκανε «για πλάκα»
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η πληγή θα κλείσει σε περίπου έναν μήνα
Μήνυση από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας
Η χώρα ελπίζει ότι με την ήττα του Όρμπαν τα δεδομένα θα αλλάξουν
Τα μέλη της συμμορίας είναι γεννημένα μεταξύ 2012 - 2015
Σε πλήρη πολεμικό συντονισμό Ισραήλ και ΗΠΑ
Οι κατηγορίες πριν και μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο δούκας του Σάσεξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των σφαγών που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.