- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τιμές και τελετές μνήμης με το βλέμμα στην 11η Σεπτεμβρίου του 2001
15 χρόνια μετά τον εφιάλτη της τρομοκρατίας που έκανε συντρίμμια το αμερικανικό όνειρο
Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα, το σημείο Μηδέν φωταγωγείται και για 15η χρονιά ακούγονται δυνατά όλα τα χιλιάδες όνομα των αθώων ανθρώπων που σταμάτησαν να ζουν το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Την ημέρα που 19 εξτρεμιστές εξαπέλυσαν την πρώτη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ το 1941.
Οι δίδυμοι Πύργοι του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου στο Μανχάταν κατέρρευσαν και μαζί καταρρίφθηκε ο μύθος της αμερικανικής υπερδύναμης. Τα ονόματα των 2.983 θυμάτων διαβάστηκαν από συγγενείς τους σε ειδική τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν, ενώ τηρήθηκαν έξι λεπτά σιγής.
Τα τέσσερα λεπτά σιγής ήταν για τα τέσσερα αεροσκάφη στα οποία εκδηλώθηκαν αεροπειρατείες, ενώ τα υπόλοιπα δύο λεπτά, για την κατάρρευση των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης. «Σχεδόν 3.000 άνθρωποι χάθηκαν εκείνη την ημέρα. Γιοι και κόρες, σύζυγοι, γείτονες, συνάδελφοι και φίλοι. Αυτό το Σαββατοκύριακο τιμούμε τη μνήμη τους για άλλη μια χρονιά», αναφέρει στο μήνυμα της ημέρας ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον ο Ομπάμα κατέθεσε στεφάνι.
Το μήνυμα του Ομπάμα απευθύνεται σε Αμερικανούς πολίτες όπως ο Τομ Ακουαρβίβα, ο οποίος έχασε τον 29χρονο γιο του που εργαζόταν στο 101ο όροφο του βόρειου Πύργου των Διδύμων. Εργαζόταν έναν όροφο πιο πάνω από το σημείο που χτύπησε σαν βόμβα το πρώτο αεροπλάνο και μετέτρεψε τον γυάλινο γίγαντα σε σκόνη και συντρίμμια. «Μας λείπει ακόμα τόσο πολύ. Δεν περνάει μέρα που να μην θυμάμαι το παιδί μου», λέει στο Reuters ο κ. Ακουαρβίβα.
Περισσότεροι από 340 πυροσβέστες και 60 αστυνομικοί πέθαναν εκείνη την ηλιόλουστη Τρίτη του 2001. Ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης με την ελπίδα να ανασύρουν ζωντανούς όσους περισσότερους συμπατριώτες τους μπορούσαν. Πολλοί πέθαναν παγιδευμένοι σε ανελκυστήρες, κλιμακοστάσια, καταπλακώθηκαν από τους ορόφους των Πύργων.
Καθώς θα νυχτώνει πάνω από τη Νέα Υόρκη δύο προβολείς θα ρίξουν δύο φωτεινές ακτίνες στον ουρανό εκεί που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι και σήμερα έχει υψωθεί ο Πύργος της Ελευθερίας. Ένας πύργος ύψους 541 μέτρων, 104 ορόφων, ο υψηλότερος ουρανοξύστης στο δυτικό ημισφαίριο.
Παρόντες στην τελετή και οι δύο υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.
Τελετή στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκε και στην μακρινή Καμπούλ του Αφγανιστάν. Εκεί που ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά της τρομοκρατίας. Νατοϊκές δυνάμεις και Αμερικανοί στρατιώτες παραδέχθηκαν ότι από το 2001 μέχρι σήμερα η ειρήνη στο Αφγανιστάν δεν έχει επιτευχθεί, ενώ ο αριθμός των τρομοκρατικών οργανώσεων έχει αυξηθεί.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.