- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε δίκη ο Σαρκοζί;
Την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί και 13 συγκατηγορουμένων του, για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας επανεκλογής το 2012, ζήτησε η εισαγγελία του Παρισιού χτες Δευτέρα.
Λεπτομερέστερα, η εισαγγελία ζητάει δίκη «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» και την «αναφορά» στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 «στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα», ανέφερε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Η έρευνα αφορά ευρύτερα ένα τεράστιο σύστημα πλαστών τιμολογίων με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκ. ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκ. ευρώ.
Στις 30 Αυγούστου, η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη των 14 αυτών προσώπων για πλαστογραφία, κατάχρηση εμπιστοσύνης, απάτη ή συνέργεια [σε απάτη] και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση.
Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά πρώην στελέχη του UMP, του κόμματος του Σαρκοζί που ονομάζεται τώρα «Οι Ρεπουμπλικάνοι», υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, και επικεφαλής της εταιρίας επικοινωνιών «Bygmalion», μια θυγατρική της οποίας οργάνωνε τις συναντήσεις του.
Τώρα οι ανακριτές, αφού περιμένουν ένα τουλάχιστον μήνα, πρέπει ν΄ αποφανθούν για το αίτημα της εισαγγελίας.Μπορεί να γίνει ή να μη γίνει δίκη.
«Ο νέος αυτός χονδροειδής ελιγμός» δήλωσε ο κ. Τιερί Ερζόγκ, δικηγόρος του πρώην προέδρου, «δεν θα αντέξει πολύ, όπως και οι προηγούμενοι, με δεδομένο ότι η διετής έρευνα απέδειξε την απουσία στοιχείων για συμμετοχή στα όσα του καταλογίζονται».
Ο κ. Σαρκοζί είναι υποψήφιος στην προκριματική διαδικασία του κόμματός του (20-27 Νοεμβρίου) για προεδρική υποψηφιότητα. Μέχρι τότε, ακόμα κι αν οριστεί δίκη, δεν προλαβαίνει να γίνει. Στην περίπτωση που κερδίσει την υποψηφιότητα και κερδίσει και την προεδρική εκλογή το Μάη του 2017, η προεδρική ασυλία θα τον προστατέψει μέχρι το 2022.
Από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Σαρκοζί υπήρξαν οι εξής αντιδράσεις:
- Φρανσουά Φιγιόν: «Μπορείτε να φαντασθείτε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Στρατηγός ντε Γκολ να κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη και παρ' όλα αυτά να κατέβει υποψήφιος σε εκλογές;»
- Ζαν Φρανσουά Κοπέ: Αν εκκρεμούσε εναντίον μου κατηγορία, δε θα συμμετείχα σ΄ εκλογική διαδικασία
- Αλέν Ζιπέ: το ίδιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.