Τη Γερμανία του Χίτλερ ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως πρότυπο αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος και για την Τουρκία.
Λεπτομερέστερα, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αργά χτες Πέμπτη για το ισχυρό (εκετελεστικό) προεδρικό σύστημα, είπε, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση του πρακτορείου «Dogan»: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες».
Σήμερα το τουρκικό Σύνταγμα είναι προεδρευόμενο και πρωθυπουργοκεντρικό, όπως π.χ. το γερμανικό, το ιταλικό ή το ελληνικό. Ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να το αλλάξει και να το κάνει προεδρικό, κατά το αμερικάνικο, το γαλλικό ή το ρώσικο πρότυπο. Για να γίνει αυτό, πρέπει ν΄ αλλάξει το Σύνταγμα, που είχε εκπονηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Η αντιπολίτευση θέλει μια κάποια αλλαγή, αλλά φοβάται τις υπερεξουσίες του ισλαμοσυντηρητικού αυταρχικού ηγέτη, που επιδιώκει ένα Σύνταγμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Το κόμμα ΑΚΡ του κ. Ερντογάν διαθέτει αυτή τη στιγμή απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
(Σ.Σ. Πάντως στη ναζιστική Γερμανία –19331945– ο Αδόλφος Χίτλερ είχε από πολύ νωρίς συγχωνεύσει στο πρόσωπό του τ΄ αξιώματα του καγκελαρίου / πρωθυπουργού και του προέδρου. Η συνέχεια είναι γνωστή).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκτός από τους νεκρούς, 116 άνθρωποι τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά
To συμβούλιο της πόλης του έστελνε συνεχώς γραπτές επιστολές
Περιορισμένες επιλογές για στρατιωτική δράση
Eν μέσω πολέμου και αναδιάρθρωσης κρίσιμων υπουργείων
Υπό το σκεπτικό ότι πρόκειται για «κομματικό παιχνίδι»
Ξεκάθαρη απάντηση Νίλσεν στον Τραμπ πριν τις συνομιλίες ΗΠΑ–Δανίας–Γροιλανδίας στον Λευκό Οίκο
Δασμοί 25% σε όποια χώρα συναλλάσσεται με την Τεχεράνη
Πολιτική σύγκρουση στην Ισπανία
Άνοιγμα πηγαδιών και αποστολή φορτίων μετά τη στασιμότητα του εμπάργκο των ΗΠΑ
Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις
Το κοινό νήμα είναι ότι κάθε γενιά βρίσκει τον δικό της λόγο να κατέβει στον δρόμο
Διεθνής κατακραυγή για τη θανατική ποινή-εξπρές
Έχει ακυρώσει όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους «μέχρι να σταματήσει η παράλογη δολοφονία διαδηλωτών»
Η ανθεκτικότητα του στηρίζεται σε ένα πολυεπίπεδο πλέγμα ασφαλείας
Οι δασμοί, τα εμπορικά εμπόδια και τα «ευαίσθητα» αγροτικά προϊόντα
Κεντρικό ζήτημα στη σύγκρουση είναι η ανεξαρτησία της
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μετά από μήνες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας
Η συσκευή ρωσικής τεχνολογίας εκπέμπει παλμικά ραδιοκύματα, προκαλώντας από πονοκεφάλους μέχρι λιποθυμία
Χωρίς στοιχεία η ανάκριση για τη συντριβή λιβυκού αεροσκάφους στην Άγκυρα, έφυγε από την Τουρκία
Εντυπωσιακή η άνοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.