Κοσμος

Πόσες Μόσχες χωράνε στις ΗΠΑ;

Περισσότερες από 20 αμερικάνικες πόλεις ονομάζονται «Μόσχα» αλλά σχεδόν καμία δεν έχει σχέση με την αυθεντική ρωσική Μόσχα

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128366-289701.jpg

Και μία πόλη στις ΗΠΑ να ονομάζονταν «Μόσχα» πάλι θα τραβούσε την προσοχή. Εδώ όμως οι ειδικοί μιλούν για 26 πόλεις, όλες με την ίδια ονομασία. Κατά καιρούς αρκετοί προσπάθησαν να λύσουν το παράδοξο αυτό μυστήριο. Γεωγράφοι και γλωσσολόγοι μελέτησαν βιβλία και αρχεία με την ιστορία της κάθε πόλης για να βρουν από πού ξεκινάει η σχέση της με την Ρωσία. Αλλά φευ. Σχεδόν όλες οι έρευνες έδειξαν ότι περισσότερο η τύχη και η άγνοια έκαναν την δουλειά τους, παρά οι ιστορικοί δεσμοί με την σοβιετική μεγαλούπολη.

Στην κωμόπολη Μόσχα του Τεννεσί με τους μόλις 80 κατοίκους υπάρχει μεταξύ των γηραιότερων ένας θρύλος ότι το όνομα προήλθε από τα βρύα (βλέπε moss). Στην περιοχή έστελναν παλιότερα τις αγελάδες να βοσκίσουν στα βρύα, άρα κάπως προέκυψε το moss cow που κάπου στην πορεία με την βοήθεια της έντονης τοπικής προφοράς έγινε ma’s cow και κατέληξε στο σημερινό Moscow. Από τα αρχεία ωστόσο προκύπτει ότι η πόλη ονομάζοντας Μόσχα πριν ακόμα ιδρυθεί επίσημα στις αρχές του 1800.

Σε άλλες περιοχές λέγεται ότι το όνομα προέρχεται από το ινδιάνικο «mashetow» που σημαίνει κάτι σαν «προορισμός» ή «το μέρος που θα πάμε». Ενδεχομένως δηλαδή, λένε οι ειδικοί, ότι οι συγκεκριμένες περιοχές εξυπηρετούσαν τους Ινδιάνους παλιότερα ως σημεία που έβρισκαν για παράδειγμα νερό ή κάτι άλλο και πήγαιναν συχνά και έκτοτε καθιερώθηκε το συγκεκριμένο τοπωνύμιο που στην πορεία μεταλλάχτηκε και αυτό.

Σίγουρα αυτό που προκύπτει εύκολα είναι ότι οι πόλεις αυτές ουδεμία σχέση είχαν ή έχουν με τη ρωσική Μόσχα. Μάλιστα συχνά οι άνθρωποι θεωρούν προσβλητικούς ακόμα και τους υπαινιγμούς ή τις συγκρίσεις. Μία καθηγήτρια γεωγραφίας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης επιχείρησε την δεκαετία του ‘80 να περιπλανηθεί στις ΗΠΑ για να καταγράψει τις Μόσχες για ερευνητικούς καθαρά σκοπούς. Ανακάλυψε λοιπόν πως κάποιες ονομασίες οφείλονται απλώς σε ανθρώπινα λάθη. Όπως στην περίπτωση της Μόσχας του Κάνσας. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να δώσουν το όνομα ενός Ισπανού κατακτητή στην πόλη τους. Αυτός λεγόταν Luis de Moscoso αλλά επειδή τους φάνηκε μεγάλο, αποφάσισαν να το κόψουν σε Mosco. Όταν ήταν έτοιμη και έστειλαν τα επίσημα έγγραφα στην Ουάσινγκτον για να ανοίξει το τοπικό ταχυδρομείο, η άδεια ήρθε με ένα γράμμα παραπάνω. Προφανώς κάποιος γραφειοκράτης στην Ουάσινγκτον θεώρησε ότι οι ντόπιοι ήταν αρκετά αγράμματοι και ξέχασαν το w ή ότι απλώς δεν ήξεραν πως γράφεται. Έτσι πήρε την πρωτοβουλία να το προσθέσει και το Mosco έγινε Moscow και άλλη μία Μόσχα προστέθηκε στον χάρτη των ΗΠΑ.

Άλλοι ερευνητές και γλωσσολόγοι ανακάλυψαν ότι πολλές φορές η ονομασία Μόσχα προέκυψε από την ανάγκη των ντόπιων να βρουν ένα πρωτότυπο όνομα και να διαφοροποιηθούν. Είχαν βαρεθεί με τα διάφορα κλασικά όπως Spring Valley ή Blossom Hill ή Springfield και έψαχναν κάτι μοναδικό. Έτσι κάπως κατέληξαν στο εξωτικό κατά τη γνώμη τους Μόσχα που τους άρεσε περισσότερο ηχητικά ως εύηχο, εύκολο και ξεχωριστό.

1- Η Μόσχα του Arkansas

2- Ταχυδρομείο στη Μόσχα της Iowa

image

3- Πυροσβεστικός σταθμός της Μόσχας στο Michigan

image

4- Η Μόσχα του Tennessee

image

5- Σιδηροδρομικές γραμμές της Μόσχας του Arkansas

image

6- Γραμματοκιβώτιο στην Μόσχα του Kentucky

image

7- Ταχυδρομείο στη Μόσχα του Texas

image

8- Ταμπέλα στη Μόσχα του Ohio in 1987

image

9- Η Μόσχα του Idaho

image

10- Οι Μόσχες των ΗΠΑ

image

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ