Κοσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως έκανε το μοιραίο λάθος

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά σημαντική για τις αμερικανικές εκλογές

123763-277552.jpg
Κλειώ Νικολάου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125644-282017.jpg

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ να τιμωρούνται οι γυναίκες που κάνουν αμβλώσεις ήταν αρκετή να προκαλέσει το σάλο που δεν κατάφεραν να προκαλέσουν οι άλλες προκλητικές δηλώσεις του, είτε για τους μετανάστες, είτε για το τείχος στο Μεξικό, είτε για τους μουσουλμάνους, είτε ακόμη και για το ΝΑΤΟ, το σύμβολο της στρατιωτικής υπεροχής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι άξιο απορίας το γιατί και η μόνη απάντηση που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι ότι η εξωτερική πολιτική σπανίως παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για τις εκλογές. Και ας είμαστε ειλικρινείς, το Ιράκ είναι πολύ μακριά για τους Aμερικανούς…


Ο ίδιος σίγουρα πιστεύει τις κορόνες που πετάει, όμως το επιτελείο του γρήγορα κατάλαβε το λάθος της δήλωσης για τις αμβλώσεις και έριξε αμέσως στη μάχη το «βαρύ πυροβολικό», την πανέμορφη σύζυγό του για να σώσει τα προσχήματα. Όμως το κακό είχε γίνει. Ο Τραμπ έχασε πανηγυρικά μία σημαντική Πολιτεία, το Γουισκόνσιν, αλλά και την ισχυρή δυναμική του…
 Φυσικά, είναι αρκετά δύσκολο πια να χάσει το χρίσμα ο… απερίγραπτος αυτός κύριος που θέλει να γίνει πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη. Ωστόσο, επιτέλους, φαίνεται να ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.


Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά σημαντική για τις αμερικανικές εκλογές, και για τα δύο κόμματα. Οι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στις 19 Απριλίου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ισχυρό πεδίο για τον Ντόναλντ Τραμπ, που δραστηριοποιείται στη μεγαλούπολη. Όμως ακόμη και να την κερδίσει, θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους 400 εκλέκτορες για να πάρει το χρίσμα – μία μάλλον δύσκολη αποστολή.


Ένα πολύ πιθανό σενάριο πια είναι να φτάσει το συνέδριο και κανένας από τους δύο υποψηφίους –Τραμπ και Τεντ Κρουζ– να μην έχει καταφέρει να πάρει το μαγικό αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων. Σε αυτή την περίπτωση, το συνέδριο θα κηρυχτεί brockered και τότε θα μπουν στο παιχνίδι οι εκλέκτορες του αποχωρήσαντος, Μαρκ Ρούμπιο. Στη δεύτερη εκλογή, οι εκλέκτορες αυτοί θα είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν είτε τον Τραμπ είτε τον Κρουζ. Και ίσως διαψευστούν όλα τα έως τώρα προγνωστικά και ο κύριος με τα περίεργα μαλλιά χάσει το χρίσμα. Ωστόσο, αυτό είναι ένα μάλλον δύσκολο σενάριο, ειδικά αν ο Τραμπ κερδίσει τελικά τη Νέα Υόρκη – και θα είναι μεγάλη έκπληξη να τη χάσει.

Από την άλλη, όμως, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον είναι επίσης το αδιαμφισβήτητο φαβορί στη Νέα Υόρκη. Και τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να πάρει το χρίσμα η πρώην υπουργός Εξωτερικών, καθώς θα βρίσκεται πολύ κοντά πια στο στόχο, παρά την απώλεια του Γουισκόνσιν.
 Σε περίπτωση που η Χίλαρι έχει απέναντι της τον Τεντ Κρουζ για τις προεδρικές, σίγουρα θα δυσκολευτεί να γίνει πρόεδρος. Αν μη τι άλλο μετά από δύο τετραετίες του Δημοκρατικού Ομπάμα, δύσκολα οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν Δημοκρατικό για τρίτη τετραετία.
 Όμως, αν η Χίλαρι έχει απέναντι της τον Ντόναλντ Τραμπ, τότε θα ενεργοποιηθούν τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά ακόμη και των Ρεπουμπλικανών και θα κάνει περίπατο ως το Λευκό Οίκο τον ερχόμενο Νοέμβριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ