Αθλητισμος

Το μεταγραφικό παζλ του Ολυμπιακού

Λίγες και καλές κινήσεις θέλουν οι πρωταθλητές, αν δεν χάσουν κάποιον βασικό παίκτη

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο προπονητής του Ολυμπιακού Πέδρο Μάρτινς
© EUROKINISSI / ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Ποιες αλλαγές ετοιμάζει στο ρόστερ του ο Ολυμπιακός για την επόμενη χρονιά - Οι παίκτες-κλειδιά της ομάδας και οι σκέψεις του Πέδρο Μάρτινς

Αφού ο τελικός Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο θα γίνει σε έναν μήνα ακριβώς και μάλιστα με τα νέα ρόστερ, μπορούμε να πούμε ότι η σεζόν ολοκληρώθηκε. Το πρωτάθλημα ξεκινά 12 Σεπτεμβρίου, η προετοιμασία των ομάδων σε μερικές μέρες, οπότε άπαντες κάνουν τα πλάνα τους για τη νέα σεζόν.

Βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του την πρόκληση του Γιουρόπα Λιγκ, όμως και οι πρωταθλητές προσπαθούν να σχεδιάσουν την ομάδα της περιόδου 2020-21.

Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, θα δούμε διεξοδικά τα πλάνα των Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα για το τι να περιμένουμε σε ένα πρωτάθλημα που θα είναι περίεργο έτσι κι αλλιώς. Κόσμο δεν ξέρουμε αν θα έχει, η προετοιμασία θα είναι ελλιπής (ειδικά για τον Ολυμπιακό), οπότε προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν.

Η αρχή στην παρουσίαση των πιθανών ρόστερ της νέας περιόδου γίνεται με τον πρωταθλητή. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στη ρεβάνς με τους Γουλβς, η χρονιά για τον Ολυμπιακό ήταν πετυχημένη και ο Πέδρο Μαρτίνς θα ήθελε ελάχιστες αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό του. Όμως, δεν εξαρτάται απ’ αυτόν το τι θα συμβεί.

Θεωρητικά οι Πειραιώτες δεν θέλουν πολλές κινήσεις στο ρόστερ τους, όμως αφενός υπάρχει μια τάση να αγοράζουν αφειδώς ποδοσφαιριστές κάθε καλοκαίρι, αφετέρου θα υπάρξουν πιθανότατα πωλήσεις και αποχωρήσεις, που ενδέχεται να διαφοροποιήσουν τα πλάνα του Πορτογάλου προπονητή.

Για τη θέση του τερματοφύλακα, υπάρχει η τριάδα Σα-Αλέν-Τζολάκης. Ο Αλέν θα αποτελέσει παρελθόν, αφού ήδη έχει αποκτηθεί ο Κρίστινσον από τη Λάρισα. Το θέμα όμως είναι με τον Σα. Ο Πορτογάλος έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων από την Αγγλία και την Ισπανία. Ο Μαρινάκης ξέρει να πουλάει καλά τους παίκτες του και δεν θα πει «όχι» σε μια προσφορά 6-7 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη στο λιμάνι έχουν κάνει προεργασία για την περίπτωση που φύγει ο Σα, με τον διεθνή Κροάτη Σούμπασιτς να είναι ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί.

Στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Ολυμπιακός διαθέτει Ελαμπντελαουί, Γκασπάρ και Τοροσίδη. Ο Νορβηγός, που μένει ελεύθερος, έχει συμφωνήσει με τη Γαλατασράι, οπότε θα γίνει κίνηση για μεταγραφή. Ο Μαρτίνς πολύ θα ήθελε να κρατήσει τον Γκασπάρ (είναι δανεικός από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας), αλλά αν δεν τα καταφέρει θα πρέπει να βρει κι άλλον παίκτη. Υποψήφιος είναι και ο Γιόχανσον, που μέχρι πρότινος έπαιζε στον Παναθηναϊκό.

Στ’ αριστερά, υπάρχει το σημαντικό κεφάλαιο που λέγεται Κώστας Τσιμίκας. Για να πουληθεί ο διεθνής μπακ πρέπει να βρεθεί ομάδα που θα δώσει 15-20 εκατομμύρια ευρώ. Δύσκολο για την εποχή του κορωνοϊού, αλλά όχι ακατόρθωτο. Σαν back up υπάρχει ο Κούτρης, που πήγε δανεικός στη Μαγιόρκα και γύρισε με ρήξη χιαστών. Αυτό σημαίνει πως οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν σίγουρα έναν αριστερό μπακ ακόμη κι αν δεν φύγει ο Τσιμίκας. Για τη θέση αυτή υπάρχει και ο 22χρονος Φοντέ Καμαρά από τη Γουινέα, που αποκτήθηκε από την Αζαξιό και πέρυσι έμεινε δανεικός εκεί. Ίσως πρόκειται για «λαβράκι».

Όσον αφορά τα στόπερ, ο Ολυμπιακός διαθέτει τους Σεμέντο-Σισέ και Μπα. Τρεις πανομοιότυποι κεντρικοί αμυντικοί. Όλοι τους πάνω από 1.90 ύψος, δυνατοί, γρήγοροι, εξαιρετικοί στο ψηλό παιχνίδι, αλλά με λάθη όταν η μπάλα παίζεται χαμηλά ή είναι στα πόδια τους. Η διοίκηση ψάχνει να πουλήσει έναν εξ αυτών και να πάρει έναν στόπερ με άλλα χαρακτηριστικά.

Στο κέντρο του γηπέδου, ο Μαρτίνς δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Έχει Γκιγέρμε, Καμαρά, Μπουχαλάκη και Καφού για τις θέσεις «6», «8» και με αυτούς θέλει να μείνει. Πάντως, για τον Καμαρά ίσως έρθει πρόταση.

Στη νευραλγική θέση «10», ο Ολυμπιακός είναι απόλυτα καλυμμένος με τους Βαλμπουενά και Φορτούνη.

Εκεί που θα υπάρξουν αλλαγές είναι στα εξτρέμ. Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ υπάρχουν οι Μασούρας, Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα, Σουντανί, Χριστοδουλόπουλος. Οι πρώτοι δύο θα μείνουν σίγουρα, για τον Αργεντινό παίζεται. Ο Λάζαρος θα αποτελέσει παρελθόν, ενώ και ο Σουντανί θα μείνει, αναρρώνοντας από τον τραυματισμό του. Γίνονται επαφές για την απόκτηση ενός παίκτη (ίσως και δύο), που θα δώσει άλλον αέρα στα πλάγια της επίθεσης. Ουσιαστικά ο Ποντένσε που έφυγε τον Γενάρη δεν έχει αντικατασταθεί και αρκετοί παίκτες είναι στο στόχαστρο των πρωταθλητών.

Για τη θέση του σέντερ φορ, παραμένει ο εντυπωσιακός Ελ Αραμπί, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ανανεωθεί ο δανεισμός του Χασάν. Ειδάλλως, θα γίνει ψάξιμο για άλλον φορ.

Αν εξαιρέσουμε τις ενδεχόμενες πωλήσεις, με έναν δεξί μπακ και έναν εξτρέμ, ο Ολυμπιακός παραμένει το ίδιο δυνατός με φέτος πάνω-κάτω. Όμως αν φύγουν κάποιοι παίκτες θα πρέπει να αντικατασταθούν με ισάξιους τουλάχιστον, ενώ το ρόστερ αναμένεται να εμπλουτιστεί και με άλλους ποδοσφαιριστές που ανήκουν στον σύλλογο και είναι δανεικοί. Υπάρχει ο  Νίκολιτς (δεξί μπακ), ο Κεϊτά (αμυντικό χαφ) και ο Κούμιτς (μεσοεπιθετικός) που λογικά θα μπουν στην ομάδα ως έξτρα λύσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ