Αθλητισμος

Ο Ματιέ Βαλμπουενά ξανάνιωσε στον Ολυμπιακό

Μικρός στο μάτι, μεγάλος στο χορτάρι

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ματιέ Βαλμπουενά
© LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Πώς ο Ματιέ Βαλμπουενά έγινε ο ηγέτης του φετινού Ολυμπιακού - Η μεταγραφή του βετεράνου σταρ και η ποδοσφαιρική του αναγέννηση

Πολύ νωρίς πέρυσι το καλοκαίρι έσκασε η είδηση: Ο Ολυμπιακός αποκτά τον 35χρονο Ματιέ Βαλμπουενά, κάνοντάς του μάλιστα συμβόλαιο με αποδοχές 1,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Εξαρχής ξέραμε ότι οι πιθανότητες να πιάσει ένας βετεράνος σταρ στην Ελλάδα ήταν μοιρασμένες. Υπάρχουν παραδείγματα προς μίμηση (Ριβάλντο, Σαβιόλα) και προς αποφυγή (Γιαγιά Τουρέ στην επιστροφή του, Καρντόσο), μιλώντας μόνο για τον Ολυμπιακό.

Τον Βαλμπουενά τον ξέραμε ως έναν βραχύσωμο εξτρέμ με μεγάλη θητεία στη Μαρσέιγ και κατόπιν σε Ντινάμο Μόσχας, Λιόν και Φενέρμπαχτσε. Διεθνής 52 φορές με την εθνική Γαλλίας, μας έκανε να αναρωτιόμαστε. Βασικά οι πρώτες πληροφορίες μας ανάγκασαν, καθώς έλεγαν ότι αποκτήθηκε ως εξτρέμ. Ακραίος επιθετικός σε τέτοια ηλικία δεν υπάρχει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αν και τα τελευταία χρόνια ο Γάλλος είχε γυρίσει στο κέντρο, ως επιτελικός μέσος.

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Κώστας Φορτούνης να τραυματιστεί σοβαρά στην προετοιμασία και ο Βαλμπουενά να μείνει ουσιαστικά μόνος του για να καλύψει τη θέση του «δεκαριού». Δεν χρειάζεται πολύ τρέξιμο εκεί, παρά μόνο τεχνική και μυαλό. Και ο κοντόσωμος (1.67) άσος διαθέτει μπόλικα κι από τα δύο.

Έτσι, έγινε αμέσως ο ηγέτης του φετινού Ολυμπιακού, αναγκάζοντας φίλους και αντιπάλους να υποκλιθούν. Μέχρι σήμερα έχει βγάλει 23 ασίστ που μετουσιώθηκαν σε γκολ από τους συμπαίκτες του, ένας αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Παράλληλα σκόραρε και εννιά φορές. Μέχρι τα τέλη των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ είχε σημειώσει οκτώ γκολ, όλα με πέναλτι και μάλιστα σε ισάριθμες προσπάθειες. Τότε ήρθαν όλα ανάποδα. Έχασε δύο σερί πέναλτι στα ματς με Παναθηναϊκό και ΟΦΗ, ενώ στον τελευταίο αγώνα με την ΑΕΚ έβαλε… κανονικό γκολ με γυριστό σουτ.

Είναι εμφανές πως στον Πειραιά ξανάνιωσε. Δεν το μαρτυρούν οι αριθμοί, το αποκαλύπτει και η διάθεσή του. Ήταν ο πρώτος στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αν και έμπειρος και με πάμπολλες παραστάσεις, αυτό ήταν μόλις το δεύτερο στην καριέρα του. Το πρώτο ήταν δέκα χρόνια νωρίτερα στη Μασσαλία. Και με την άνεση του σταρ, πήρε τη σαμπάνια και έλουσε με αυτήν τον Βαγγέλη Μαρινάκη στα αποδυτήρια, πριν πάρει το τιμόνι του πούλμαν που πήγαινε τους θριαμβευτές στο Πασαλιμάνι.

Μάλλον κρύβει μέσα του και μπόλικο ισπανικό ταμπεραμέντο. Ο πατέρας του, Κάρλος, κατάγεται από το Βαγιαδολίδ, οπότε δεν είναι παράξενο που κάποιοι τον αποκαλούν Βαλμπουένα, που είναι το επίθετό του στα ισπανικά και με τα χρόνια άλλαξε στη Γαλλία, πηγαίνοντας ο τόνος στη λήγουσα.

Με θητεία σε μεγάλες ομάδες της χώρας και με την Εθνική, ο Βαλμπουενά είναι πολύ γνωστός στη Γαλλία. Όχι όμως μόνο σε ποδοσφαιρόφιλους. Το όνομά του συζητήθηκε έντονα από τον κίτρινο Τύπο, ενώ παράλληλα έφτασε μέχρι τα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια.

Το 2015, ο Ματιέ πήγε στην αστυνομία καταγγέλλοντας για εκβιασμό τον συμπαίκτη του στους «τρικολόρ» και σέντερ φορ της Ρεάλ, Καρίμ Μπενζεμά. Η ιστορία δεν μας είναι άγνωστη. Ένας φίλος του Μπενζεμά είχε στα χέρια του μια παράνομη βιντεοκασέτα όπου έδειχνε τον Βαλμπουενά να κάνει σεξ με τη φίλη του. Και του ζητούσε πολλά χρήματα για να μην διαρρεύσει το πικάντικο περιεχόμενο.

Εν πρώτοις, το δικαστήριο όρισε ασφαλιστικά μέτρα, απαγορεύοντας στον άσο της Ρεάλ όχι μόνο να πλησιάσει τον Βαλμπουενά, αλλά και να του μιλήσει έστω στο τηλέφωνο! Γρήγορα η απόφαση αυτή άλλαξε, αφού θεωρήθηκε πως ο Μπενζεμά δεν είχε άμεση σχέση με το περιστατικό. Μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει ξεκαθαρίσει, ούτε έχει τελειώσει, αφού υπάρχει ακόμη πιθανότητα να γίνει δικαστήριο. Απλά πολλοί λένε στη Γαλλία ότι ο Μπενζεμά είναι αθώος και ότι τα πράγματα δεν έγιναν όπως αρχικά  ακούστηκαν. Ουδείς γνωρίζει την αλήθεια, όμως η ουσία είναι η εξής: Ο Βαλμπουενά έχει αφήσει εντελώς πίσω του την υπόθεση αυτή, όπως άλλωστε και ο Μπενζεμά, με τη διαφορά ότι αυτός έχασε τη θέση του στην εθνική Γαλλίας. Όλα είχαν γίνει με παραίνεση του τότε πρωθυπουργού της χώρας, Μανουέλ Βαλς. Η κυβέρνηση επικρίθηκε μετά την απώλεια του τελικού του EURO 2016 στο Παρίσι, όμως τα πάντα ξεχάστηκαν δύο χρόνια αργότερα, με την κατάκτηση του Μουντιάλ. Σημειωτέον ότι αρχικά είχε συλληφθεί και ο Τζιμπρίλ Σισέ, όμως ο Βαλμπουενά γρήγορα κατέθεσε ότι ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού δεν είχε σχέση με την υπόθεση.

Παρά το ενδεχόμενο η υπόθεση να ξανανοίξει, σήμερα μοιάζει πολύ μακρινή. Ο Μπενζεμά είναι το αστέρι της Ρεάλ και ο Βαλμπουενά περνά δεύτερη νεότητα στον Ολυμπιακό. Ήδη έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του για του χρόνου και είναι πιθανό να κλείσει την καριέρα του εδώ. Φαίνεται ότι του ταιριάζει το όνομα και τα λιμάνια. Από τη σπουδαία οκταετία στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ, τώρα στον Ολυμπιακό Πειραιώς…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ