Αθλητισμος

Η Εθνική στην Κίνα και το στοίχημα με τον Αντετοκούνμπο

Πώς θα επηρεάσει τη «γαλανόλευκη» η προσθήκη του Γιάννη το 2019

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4549766.jpg
© ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο ενθουσιασμός που έχει ξεσπάσει από χθες το βράδυ για τη Εθνική μπάσκετ δεν είναι τόσο για την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ της Κίνας. Αργά ή γρήγορα, θα παίρναμε το εισιτήριο για την τελική φάση, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί την Κυριακή.

Ο ενθουσιασμός απορρέει από την καλή και στιβαρή εμφάνιση κόντρα σε μια δυνατή ομάδα σαν τη Σερβία. Μετά τις παλινωδίες στο Ευρωμπάσκετ του Ελσίνκι, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φαίνεται πιο συγκροτημένο και σοβαρό και θα πάει του χρόνου στην Ασία για μια καλή πορεία.

Όλα δείχνουν πως στο ρόστερ θα βρίσκεται και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Οι ομάδες του ΝΒΑ επιτρέπουν εύκολα στους παίκτες τους να συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα, γνωρίζοντας πως έτσι κερδίζουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.  

Το μεγάλο –πρόωρο βέβαια- ερώτημα είναι τι θα μπορέσει να κερδίσει η Εθνική από τον Greek Freak. Είναι δεδομένο πως θα βρει έναν ηγέτη, που με την ταχύτητα, τις διεισδύσεις και το άλμα του, θα προσφέρει πολλά. Σχεδόν σίγουρα πάνω από 20 πόντους σε κάθε ματς και πολλά εύκολα καλάθια.

Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει έχει να κάνει με την αγωνιστική και ηγετική φυσιογνωμία του Γιάννη. Ακόμη και στους Μπακς, είναι αυτός που παίρνει τις περισσότερες μπάλες, οι οποίες τώρα μοιράζονται από τον Καλάθη και τον Σλούκα σε διάφορους παίκτες. Αν αυτή η έκδοση της Εθνικής ομάδας ρολάρει περισσότερο, κινδυνεύει να χάσει τη συνοχή της με τον Αντετοκούνμπο. Κάπως έτσι έγινε και στο Ευρωμπάσκετ του 2015, αλλά και στο Προολυμπιακό του 2016, όπου αποτύχαμε.

Βέβαια, από τότε ο Γιάννης δείχνει να έχει ωριμάσει, έχει γιγαντωθεί σαν παίκτης και λογικά η παρουσία του θα δώσει ώθηση στην ομάδα. Όμως και πάλι χρειάζεται προσοχή, σύνεση και καλή διαχείριση για το καλό του συνόλου.

Είναι κι αυτή η περσινή ιστορία, που ο Αντετοκούνμπο έπαιξε στο φιλικό με το Μαυροβούνιο και μετά εμφάνισε τον τραυματισμό του στο γόνατο, σε μία εξέλιξη που δεν καλοφάνηκε σε πολλούς διεθνείς. Και αναμφίβολα αυτός είναι το αστέρι, αλλά το οικογενειακό κλίμα στην Εθνική είναι υπόθεση πολλών και εξαρτάται από τους «παλιούς».

Giannis Antetokounmpo Highlights vs Montenegro (20pts/9reb/3as)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ