Αθλητισμος

Το φόβητρο του Λεμπρόν Τζέιμς έχει ύψος 1.75

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Isaiah Thomas East All-Star Reserve | 2017 Top 10

Πριν από καμιά 30αριά χρόνια υπήρχε στο ΝΒΑ ένας κοντόσωμος γκαρντ ονόματι Αϊζάια Τόμας, που ηγείτο των "bad boys" του παγκοσμίου μπάσκετ, των Ντιτρόιτ Πίστονς. Μέχρι πρότινος, πολύς κόσμος νόμιζε ότι ο Αϊζάια Τόμας των Μπόστον Σέλτικς είναι ο γιος του παλιού άσου, όμως καμία σχέση. 

Από ένα... στοίχημα προέκυψε το όνομα του 28χρονου «κοντορεβυθούλη», ο οποίος στη ζωή του έχει διαψεύσει κάθε πρόβλεψη και οδήγησε την ομάδα του στον πρώτο τελικό της Ανατολής απέναντι στους Κλίβελαντ Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς. 

Ο πατέρας του λέγεται Τζέιμς Τόμας και είναι φανατικός οπαδός των Λος Άντζελες Λέικερς. Η ομάδα του είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1988 απέναντι στους Πίστονς του Αϊζάια Τόμας και το ζευγάρι του τελικού συναντήθηκε ξανά το 1989, τη χρονιά που γεννήθηκε ο γιος του. Πίστευε ακράδαντα πως οι Λέικερς θα έκαναν το repeat, ενώ ένας φίλος του διαφωνούσε κάθετα. Ετσι έβαλαν στοίχημα. Κι αν οι Πίστονς έπαιρναν τον τίτλο, ο Τζέιμς θα βάφτιζε τον νεογέννητο γιο του Αϊζάια, όπως ακριβώς λέγεται ο καλύτερος παίκτης της αντίπαλης ομάδας! 

Δεν χρειάζεται φαντασία... Οι Πίστονς πήραν το πρωτάθλημα και ο Τζέιμς Τόμας ήταν αναγκασμένος να δώσει στον γιο του, το όνομα Αϊζάια. Απλώς η μητέρα του παιδιού έκανε μια μικρή παρέμβαση: Αντί για Isiah, που είναι το μικρό του παλιού μπασκετμπολίστα, αυτή προτίμησε το Isaiah, διότι έτσι γράφεται στη Βίβλο. 

Μεγαλώνοντας, ουδείς πίστευε πως ο Αϊζάια Τόμας θα έκανε καριέρα στον αθλητισμό, και ειδικά στο μπάσκετ, διότι δεν τον βοηθούσε το ύψος και η σωματοδομή του. Ηταν κοντούλης και λεπτός. Κανείς από τους γονείς του δεν είχε ύψος μεγαλύτερο από 1.68 οπότε, λόγω γονιδίων και μόνο, ο γιος δεν θα μπορούσε να βγει πολύ ψηλότερος. Παρ' όλα αυτά, έδειξε να έχει κλίση στο μπάσκετ. Σούταρε πολύ καλά, ήταν γρήγορος και πάσαρε με εξαιρετική ευφυία. Στο Λύκειο αγωνίστηκε στην ομάδα της γενέτειράς του, της Τακόμα που βρίσκεται στην πολιτεία της Ουάσινγκτον (Σιάτλ), αλλά λόγω κακών βαθμών πήρε μεταγραφή για την άλλη όχθη των ΗΠΑ και το Κονέκτικατ. Οι αριθμοί του ήταν εντυπωσιακοί, με 30 πόντους μέσα όρο ανά παιχνίδι, όμως οι ειδικοί δεν του έδιναν πολλές ελπίδες για να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ. Στο πανεπιστήμιο μπόρεσε να περάσει και βρήκε θέση στην ομάδα των Χάσκις, πάλι στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Εγινε βασικός πλέι μέικερ, με αρκετά καλά στατιστικά (15 πόντους ανά αγώνα), κι έτσι τον Μάρτιο του 2011 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ. 

Το να επιλεγεί κάποιος παίκτης στο ντραφτ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παίξει και στο ΝΒΑ, όμως σίγουρα του προσφέρονται παραπάνω επιλογές και πιθανότητες. Κάθε χρόνο 60 κολλεγιόπαιδα επιλέγονται από τις ομάδες του πρωταθλήματος και ο Τόμας μπόρεσε να μπει από την... κλειδαρότρυπα στη διαδικασία. Επελέγη από τους Σακραμέντο Κινγκς στην 60ή και τελευταία θέση. Αν δεν αποφάσιζαν να πάρουν έναν γκαρντ, αλλά είχαν πχ. ανάγκη από έναν ψηλό, ο Τόμας ίσως ποτέ να μην έπαιρνε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο. Αλλωστε, ήταν από τους τύπους που περνούσε απαρατήρητος σε ένα άθλημα φτιαγμένο −κατά κανόνα− για ψηλούς. 

«Είχα υποσχεθεί στη μητέρα μου να μην κλάψω, όμως όταν την είδα με δάκρυα χαράς στα μάτια δεν άντεξα. Από μικρός πάλευα απέναντι σε αντιξοότητες. Αντιμετώπισα πολλές φορές την αμφιβολία, τη δυσπιστία, ακόμη και το μίσος πολλών απέναντί μου. Ηταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» δήλωσε εκείνες τις μέρες. 

Από τη στιγμή που το Σακραμέντο απέκτησε τα δικαιώματά του, τον δοκίμασε στις καλοκαιρινές προπονήσεις και αποφάσισε να του δώσει ένα συμβόλαιο. Ο Αϊζάια Τόμας προσαρμόστηκε γρήγορα. Αρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και απέδειξε πως δεν σκοπεύει να γίνει ένας κομπάρσος στο ΝΒΑ. Τον Φεβρουάριο του 2012 αναδείχθηκε ρούκι του μήνα, ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν με διψήφιο αριθμό πόντων κατά μέσο όρο. 

Στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια είχε βρει τον ρόλο του. Έμεινε εκεί τρία χρόνια και την τελευταία εξ αυτών ήταν βασικός και αναντικατάστατος, με 20 πόντους ανά παιχνίδι! Μάλιστα, σε αναμέτρηση με την Ουάσινγκτον, έκανε και το πρώτο τριμπλ νταμπλ της καριέρας του, έχοντας 24 πόντους, 11 ασίστ και 10 ριμπάουντ, γράφοντας ιστορία καθώς έγινε ο κοντύτερος παίκτης του ΝΒΑ που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Παρ' όλα αυτά δεν έλαβε την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε. Γι' αυτό και οι Κινγκς αποφάσισαν να τον ανταλλάξουν το καλοκαίρι του 2014 με έναν ψηλό ονόματι Άλεξ Οριάκι. Μεγάλο ταλέντο θεωρείτο ο 24χρονος τότε, όμως αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός. Οι Κινγκς έμειναν τόσο απογοητευμένοι μαζί του που δεν του έδωσαν καν συμβόλαιο. Ο Οριάκι αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Λιθουανίας, έκανε πέρασμα από τη Βενεζουέλα και τώρα παίζει στο Πουέρτο Ρίκο, ξεχασμένος από τους πάντες. 

Ο Αϊζάια Τόμας βρέθηκε στο Φίνιξ, όπου συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε μια αρθροσκόπηση. Ομως, ούτε εκεί ήταν αρεστός, αν και οι μέσοι όροι του ήταν αρκετά καλοί (15,4 πόντοι). Τον Φεβρουάριο ήταν μέλος άλλης μιας ανταλλαγής, αυτή τη φορά με τους Μπόστον Σέλτικς. 

Οι Σανς θέλησαν να πάρουν τον φόργουορντ Μάρκους Θόρντον και για να το πετύχουν έδωσαν τον Τόμας και έναν ντραφτ πικ πρώτου γύρου για το 2016. Αυτός ο Θορντον δεν ήταν δα και ο νέος Τζόρνταν. Είχε δυο καλές σεζόν στους Κινγκς παλιότερα, ήταν όμως πάντοτε ένας ρολίστας. Και το Φίνιξ αποφάσισε να «κάψει» τον Τόμας για έναν παίκτη που εν τέλει έπαιξε μόλις σε εννιά αγώνες και γρήγορα έφυγε για άλλη ομάδα... 

Ήταν εμφανές πως ο Τόμας ήταν αδικημένος. Στη Βοστώνη, όμως, αποδείχθηκε πως θα ήταν η τρίτη και φαρμακερή του. Ο Μπραντ Στίβενς τον εμπιστεύεται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο. Δικαιώνεται στο... 101%. Ο Τόμας τελειώνει την πρώτη του σεζόν με 19 πόντους μέσο όρο και η πορεία του είναι μόνο ανοδική. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος είναι ο ηγέτης της ομάδας, παίζει δύο φορές στο all star game, ενώ τα νούμερά του προκαλούν ίλιγγο: Στη φετινή regular season αγγίζει τους 29 πόντους ανά αγώνα, είναι ο απόλυτος σταρ στη Βοστώνη και προσπαθεί να την οδηγήσει στην κατάκτηση του τίτλου. 

Στο Σακραμέντο και στο Φίνιξ πρέπει να κοιτάνε αποσβολωμένοι τα κατορθώματά του. Άλλωστε και οι δύο αυτές ομάδες δεν έχουν ορθοποδήσει τα τελευταία χρόνια. Μένουν σταθερά εκτός πλέι οφ, είναι κομπάρσοι στο πρωτάθλημα και σίγουρα η τύχη τους θα ήταν διαφορετική αν εμπιστεύονταν αυτόν τον κοντοπίθαρο, τον οποίον έκαναν αναλώσιμο. 

Η καριέρα του Αϊζάια Τόμας είναι σαν ένα παραμύθι. Μόνο που κάθε παραμύθι έχει και τη λυπητερή πινελιά, θέλοντας να μας θυμήσει πως στη ζωή τίποτα δεν είναι τέλειο. Πριν από έναν μήνα, στις 15 Απριλίου, η Βοστώνη είχε τερματίσει στην πρώτη θέση της Ανατολικής περιφέρειας, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ μέχρι και τους τελικούς της Ανατολής. Ο Τόμας ζούσε το όνειρό του απερίσπαστος, ώσπου η ζωή αποφάσισε να του δείξει και τη σκληρή της όψη, αυτή που τα τελευταία χρόνια είχε ξεχάσει. Η ετεροθαλής αδερφή του Ντέινα, ένα παιδί 22 ετών, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την παραμονή του πρώτου αγώνα των πλέι οφ κόντρα στους Μπουλς. Ο Τόμας έπαιξε κανονικά, ήταν και πάλι πολύ καλός, όμως όλη η ομάδα έδειξε σοκαρισμένη. Οι Σέλτικς έχασαν τα δύο πρώτα παιχνίδια, νίκησαν τα επόμενα τέσσερα και προκρίθηκαν. 

Στο τέλος σχεδόν κάθε αγώνα ο Αϊζάια βάζει τα κλάμματα. Δείχνει τον ουρανό, αφιερώνει στην αδικοχαμένη του αδερφή και υποστηρίζει πως αυτή τον ωθεί να είναι καλύτερος κάθε βράδυ. 

Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απώλειας. «Ξεχνιέται» από τα συνεχή ματς, από την ένταση, ενώ στο σπίτι έχει τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά για να περνάει μερικές στιγμές χαλάρωσης και χαράς. 

Τα ξημερώματα αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Άρχισε τη σειρά αγώνων απέναντι στους πρωταθλητές Καβαλίερς, με στόχο μια θέση στους τελικούς του ΝΒΑ. Οι Σέλτικς έχουν το πλεονέκτημα έδρας, αλλά δεν είναι το φαβορί απέναντι σε μια σούπερ ομάδα γεμάτη αστέρια (στον πρώτο αγώνα έχασαν 117-104). 

Όμως, ο Αϊζάια Τόμας είναι μαθημένος να διαψεύδει συνεχώς όλα τα προγνωστικά. Έτσι δεν είναι; 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ