Αθλητισμος

Στοίχημα ότι το φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ θα είναι από τα καλύτερα;

Στατιστικά, νούμερα και άλλα που δεν ξέρατε 

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328905-680171.jpg

Το ερώτημα Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός (ή το ανάποδο αν προτιμάτε) μοιάζει λιγάκι με το «κιθαρίστας ή ντράμερ» της νιότης μας. Κι αν είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι δύο αυτές υπερδυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ θα βρεθούν και φέτος αντιμέτωπες στους τελικούς του πρωταθλήματος, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια από τις πιο συναρπαστικές των τελευταίων ετών, καθώς οι πιο πολλές ομάδες έχουν δυναμώσει ενώ αναμένονται και πολλές εκπλήξεις. Στα συν του φετινού πρωταθλήματος και το γεγονός ότι η Stoiximan.gr, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία στοιχηματισμού, θα είναι ο μεγάλος χορηγός του, όπως και την επόμενη. Με το τζάμπολ του πρωταθλήματος να έχει ήδη γίνει, η A.V. σας παρουσιάζει τις 14 ομάδες που συμμετέχουν, τα στατιστικά τους και κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Τα στατιστικά του πρωταθλήματος

Ο πιο παλιός: Είναι ο Παναθηναϊκός, με έτος ίδρυσης το 1908.

Ο πιο νέος: Η ομάδα της Κύμης, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και έκτοτε δεν έχει τερματίσει κάτω από τη 2η θέση σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίστηκε. 

Ο πιο παλιός παίκτης στο πρωτάθλημα: Ο Αντώνης Φώτσης, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στην Α1 τη σεζόν 1997-1998. Είναι ο μόνος εν ενεργεία με 11 χρόνια μόνο σε μία ομάδα και αυτή θα είναι η 12η χρονιά του με τον Παναθηναϊκό.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία: Ο Δημήτρης Τσαλδάρης της Δόξας Λευκάδας (7 Μαρτίου 1980).

Ο μικρότερος σε ηλικία: Ο Γρηγόρης Λαγουδάκης του Ρεθύμνου (5 Μαρτίου 2001).

Η γηραιότερη ομάδα: Το Λαύριο, με μέσο όρο ηλικίας τα 29,04 χρόνια.  Δεύτερη είναι η Κύμη με μέσο όρο 27,9 χρόνια.

Η νεότερη ηλικιακά ομάδα: Ο Κολοσσός με μέσο όρο 23,65 χρόνια και μετά το Ρέθυμνο με 23,75.

Οι ψηλότεροι παίκτες: Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης του ΠΑΟΚ και ο Γιώργος Τσαλμπούρης της ΑΕΚ βλέπουν τον κόσμο από τα 2,16μ.

Ο πιο κοντός: Ο Κρις Τζόουνς του Απόλλωνα Πάτρας με 1,78μ. Είναι ο μόνος παίκτης που έχει δηλωθεί κάτω από 1,80μ.

Οι ομάδες με μέσο όρο πάνω από 2 μέτρα: Ο Ολυμπιακός έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ύψους με 2,012μ. Ακολουθούν η ΑΕΚ με 2,010μ. και ο Παναθηναϊκός με 2,002μ.

Τα πιο πολλά πρωταθλήματα: Ο Παναθηναϊκός, με 34 πρωταθλήματα. Όλες οι άλλες ομάδες μαζί έχουν πάρει 32.

Πολυεθνικό πρωτάθλημα: Οι Έλληνες αποτελούν το 58,1% των παικτών. Τους περισσότερους διαθέτει ο Προμηθέας (13) και τους λιγότερους ο Κόροιβος, το Λαύριο και τα Τρίκαλα (6). Θα αγωνιστούν 53 Αμερικανοί (τους πιο πολλούς ο ΠΑΟ, 6 παίκτες). Θα δούμε επίσης πέντε Σέρβους, τέσσερις Βρετανούς, τρεις Βόσνιους, δύο Ολλανδούς, δύο Λιθουανούς, έναν Ισπανό, έναν Καναδό, έναν Ιταλό, ένα Βέλγο, έναν Μαυροβούνιο, έναν Κροάτη, έναν Γεωργιανό, έναν Λετονό, έναν Φινλανδό, έναν Κύπριο, έναν Σουηδό, έναν Σενεγαλέζο και έναν Ουκρανό.

Ο χορηγός

Μεγάλος χορηγός της φετινής και της επόμενης σεζόν θα είναι η Stoiximan.Gr και το πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε Stoiximan.gr Basket League. Η εξέλιξη αυτή, όπως συμφώνησαν όλες οι πλευρές, θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό μπάσκετ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ