Επικαιροτητα

Σαν σήμερα στις 18 Νοεμβρίου 1939 γεννήθηκε η Μάργκαρετ Άτγουντ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάργκαρετ Άτγουντ
Μάργκαρετ Άτγουντ © Randy Shropshire / Getty Images / Ideal Image

Σαν σήμερα, 18 Νοεμβρίου του 1939 γεννιέται η Μάργκαρετ Άτγουντ, Καναδή πολυβραβευμένη συγγραφέας.

Γεγονότα

1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος βλέπει στον ορίζοντα το νησί που σήμερα ονομάζεται Πουέρτο Ρίκο.

1926: Ο ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει τα χρήματα από το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με το οποίο τιμήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νομπέλ για την εφεύρεση του δυναμίτη αλλά μόνο ένα ανθρώπινο τέρας θα μπορούσε να εφεύρει τα βραβεία Νόμπελ».

1928: Κάνει πρεμιέρα στο Κόλονι της Νέας Υόρκης ο διάσημος ήρωας των κινουμένων σχεδίων Μίκι Μάους, στην ταινία του Ουόλτ Ντίσνεϊ «Το ατμόπλοιο του Γουίλι».

1935: Με συντακτική πράξη απαγορεύεται στην Ελλάδα η πρόσληψη γυναικών σε δημόσιες υπηρεσίες.

1976: Εγκαθιδρύεται δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο.

1999: Λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζητά συγγνώμη για τη στήριξη από τη χώρα του της χούντας των συνταγματαρχών. «Έφταιγε ο Ψυχρός Πόλεμος», δικαιολογείται.

2002: Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη να ανακοινώσει στον ΟΗΕ ότι, το σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, γίνεται δεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υποδέχεται το νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει ότι «ονειρεύεται τις μέρες, που δε θα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Γεννήσεις

1787: Λουί Νταγκέρ, γάλλος ζωγράφος, γιατρός και πρωτοπόρος της φωτογραφίας. Το 1838 ανακάλυψε μία μέθοδο εμφάνισης φωτογραφιών χωρίς αρνητικό, που ονομάστηκε δαγεροτυπία.

1906: Άλεκ Ισιγώνης, ελληνικής καταγωγής βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper.

1934: Γεννιέται ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Μέχρι σήμερα έχει γράψει περίπου 80 βιβλία, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποίηση και θεατρικά έργα. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις και μεταξύ άλλων με τον τίτλο του Officier des Arts et des Lettres από τη Γαλλική Δημοκρατία.

1939: Μάργκαρετ Άτγουντ, καναδή συγγραφέας.

1953: Άλαν Μουρ, βρετανός συγγραφέας που διακρίθηκε όσο κανείς άλλος στην τέχνη του κόμικ. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του, τα «Watchmen», «From Hell», «V for Vendetta», «The League of Extraordinary Gentlemen».

1960: Κιμ Γουάιλντ, Βρετανίδα τραγουδίστρια 

1968: Όουεν Γουίλσον, Αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1830: Πεθαίνει ο Γιόχαν Άνταμ Βάισχαουπτ, γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής της μυστικής σέχτας των Ιλουμινάτι (Πεφωτισμένοι).

1922: Πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 51 ετών ο γάλλος συγγραφέας, Μαρσέλ Προυστ.

1952: Πεθαίνει ο γάλλος ποιητής Πολ Ελιάρ.

1976: Μαν Ρέι, αμερικανός φωτογράφος του οποίου το έργο συνδέθηκε με τα καλλιτεχνικά κινήματα του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού.

1985: Πεθαίνει ο μεγάλος συνθέτης, ερμηνευτής και οργανοπαίκτης του ρεμπέτικου τραγουδιού, Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας.

1999: Πολ Μπόουλς, αμερικανός συγγραφέας.

2015: Σοφία Βαρβιτσιώτη, 73, Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, σύζυγος του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ