- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αλίκη Διπλαράκου: Σαν σήμερα το 1930 η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης ήταν Ελληνίδα και Μανιάτισσα (εικόνες)
Στο Μεσοπόλεμο οι διαγωνισμοί ομορφιάς ήταν «εθνική» υπόθεση και είχαν άλλο κύρος
Σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης ήταν Ελληνίδα, Μανιάτισσα και λεγόταν Αλίκη Διπλαράκου.
Την επόμενη ημέρα της ανάδειξής της σε Μις Ευρώπη η «Καθημερινή» έγραφε:«Η χθεσινή νίκη της ωραίας Ελληνίδας αποτελεί δια την Ελλάδα, την ωραιοτέραν διαφήμισιν και πανηγυρικήν αναγνώρισιν της ελληνικής ευγενίας και συγχρόνως την λαπροτέραν εισαγωγήν εις τας προσεχείς εορτάς της Εθνικής εκατονταερτηρίδος...».
Η Αλίκη Διπλαράκου, ήταν σύμφωνα με τον δημοσιογράφο πρότυπο ελληνικής ομορφιάς, μια θρυλική θεά: «Είναι υψηλή με μακράν καστανήν κόμη, με καθαρόν μελαχροινόν χρώμα, με μάτια καστανόμαυρα… Αναμφισβήτως η εκλεγείσα «Μις Ευρώπη» είνε ο κλασικός Ελληνικός τύπος, και η νίκη της, της οποίας ήτο αξία, της επιδαψίλευσε τα ομόθυμα χειροκροτήματα και της ελλανοδίκου επιτροπής και όλων των παρισταμένων…».
Στις 9 Φεβρουαρίου η ελληνίδα Μις Ευρώπη έγινε δεκτή από χιλιάδες Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Ερμού για να τη δουν από κοντά. Ακολούθησε η συμμετοχή της στο διαγωνισμό στο Ρίο Ντε Ζανέιρο για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος», όπου βγήκε δεύτερη μετά τη «Μις Βραζιλία» Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου.
Ποια ήταν η Αλίκη Μις Ευρώπη
Η Αλίκη Διπλαράκου γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 στην Αθήνα και καταγόταν από τη Μάνη. Ήταν κόρη ενός γνωστού δικηγόρου και είχε μεγαλώσει σε μια ευκατάστατη οικογένεια και δεν είχε καμία σχέση με καλλιστεία και τον καλλιτεχνικό χώρο. Ενώ παρακολουθούσε με τους γονείς της τον διαγωνισμό ομορφιάς την κάλεσαν να ανέβει στη σκηνή για να διαγωνιστεί.
Ένας γνωστός είχε δώσει το όνομά της στην κριτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας μόλις την είδαν εντυπωσιάστηκαν με την ομορφιά της και την κάλεσαν να περπατήσει στην πασαρέλα.
Η 18χρονη Αλίκη δεν ήθελε, όμως την έπεισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο οποίος της είπε ότι η συμμετοχή της στον διαγωνισμό ήταν εθνική υπόθεση. Μετά τη διεθνή της επιτυχία ο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωσε: «Η ανακήρυξις αύτη αποτελεί αναμφισβητήτως μιας ελληνική δόξαν, δια την οποίαν εκφράζω τη χαρά μου».
Τα επόμενα χρόνια ταξίδεψε στην Αμερική, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, συνεργάστηκε με τον Άγγελο Σικελιανό και ασχολήθηκε για λίγο με το θέατρο.
Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και ξεχώριζε για την ευφυΐα της. Μάλιστα, η όμορφη Αλίκη έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους, όταν έκανε διακοπές στη θαλαμηγό ενός εφοπλιστή. Ντύθηκε ναύτης και έπεισε έναν μοναχό να επισκεφθεί μαζί με τους υπόλοιπους άντρες της παρέας το λιμάνι της Αθωνικής πολιτείας. Λίγα χρόνια αργότερα, είχε μετανιώσει για την πράξη της και έστειλε απολογητικό μήνυμα στους μοναχούς.
Μετά τα καλλιστεία δεν απασχόλησε ξανά τον Τύπο. Το 1932 παντρεύτηκε τον γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία Πολ - Λουίς Βεγιέρ, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί και στις 15 Δεκεμβρίου 1945 παντρεύτηκε ξανά με τον άγγλο σερ Τζον Ράσελ, απόγονο του 6ου Δούκα του Μπέντφορντ, με τον οποίο απέκτησε δύο ακόμη παιδιά.
H τελευταία της εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού "Εκπομπές που αγάπησα" το 1981 από τις Σπέτσες. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου: "Τι σας έχει μείνει από όλη την ιστορία του 1930" απάντησε: "Ελλάς, Ελλάς, και Ζήτω η Ελλάς. Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο, σας τα έχω πει όλα".
Πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 2002 σε ηλικία 90 ετών και κηδεύτηκε στο Λονδίνο από τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας ως «λαίδη Άλις Ράσελ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με μικρή φανέλα της εθνικής Μεξικού και κάλτσες στα πόδια του, ο φτερωτός φίλαθλος κέρδισε το διαδίκτυο
Νέες λεπτομέρειες στο φως - Τι ισχυρίζεται ο 43χρονος
Το ταχύπλοο προσέκρουσε στην προβλήτα κατά την πρόσδεση - Ακυρώθηκε το δρομολόγιο
Άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων - Δεν απειλήθηκαν κατοικίες
Η σορός του άνδρα βρέθηκε από τους πυροσβέστες κατά την επιχείρηση κατάσβεσης
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ένα ελικόπτερο επιχειρούν στο σημείο
Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της 45χρονης
Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε εναντίον δυνάμεων της αστυνομίας
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τα μηχανογραφικά
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Εντυπωσιακή πρόκριση στον ορίζοντα - Χρειάζεται πλέον έναν βαθμό με τη Σουηδία για να «κλειδώσει» θέση στους 32
Η ομάδα της Καραϊβικής άντεξε στην ασφυκτική πίεση χάρη στη σπουδαία εμφάνιση του τερματοφύλακά της
Πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένης αλιείας με χρηματοδότηση από την ΕΕ εξετάζει το υπουργείο
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Οι Ιβοριανοί προηγήθηκαν με τον Κεσιέ, όμως οι χρυσές αλλαγές του Νάγκελσμαν έφεραν τα πάνω κάτω
Γενικά αίθριο σκηνικό σε όλη τη χώρα - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.