- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση ΑΕΠ 7% στο πρώτο τρίμηνο του 2022
Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική
ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 7% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 για την ελληνική οικονομία.
Με ετήσιο ρυθμό 7% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία στο α' τρίμηνο του 2022 έναντι 7,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα τα στοιχεία που έκανε γνωστά η ΕΛΣΤΑΤ.
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23,0%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.
ΕΛΣΤΑΤ - Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική
«Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων».
Ειδικότερα, η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:
«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το α’ τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική. Ενώ, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.
Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με Έλληνες ιδρυτές εταιρειών ΤΝ και τεχνολογίας
Ένας στους δύο πολίτες εκφράζει φόβο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Αναφέρθηκε ότι το κέντρο προχωρούσε σε πλασμαφαίρεση
Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση μπορεί να φέρει υπονοούμενα
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οικογένεια και στους συναδέλφους του
Η ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους δεν είναι πάντα απόλυτα ειλικρινής...
Άλμα 12% σημείωσαν τα ταξιδιωτικά έσοδα, φτάνοντας τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Εμφανίστηκε οικειοθελώς στο Βέλγιο
Στο 29,7% η Νέα Δημοκρατία - 7 στους 10 δεν «βλέπουν» αυτοδυναμία της κυβέρνησης
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη δική του εκδοχή για την κόντρα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ
«Για ενίσχυση του συντονισμού απέναντι στις κοινές προκλήσεις», έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στην εκδήλωση της Endeavor Greece «The Future of AI Elsewhere» στο Σαν Φρανσίσκο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός
«Ο λογαριασμός δεν βγαίνει»
«Πολύ σύντομα, η Αστυνομία θα τελειώσει με αυτό το φαινόμενο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έντονη κριτική από τον Φραγκίσκο Παρασύρη και τον Τομέα Ενέργειας
«Το Υπουργείο Υγείας δεν αναγνωρίζει την υπνοθεραπεία»
«Χρειάζεται γενναιότητα στις αποφάσεις, στα μέτρα και στις πολιτικές μας», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής
Κριτήρια και προϋποθέσεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικής φροντίδας που απασχολούν τόσο την Ελλάδα όσο και την ομογένεια
Οι αναφορές στην «κβαντική ιατρική» της Μαρίας Καρυστιανού και η δημοσιογραφική κάλυψη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.