Πολιτικη & Οικονομια

Η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ πωλείται

Σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΙΟΝ αμυγδάλου
ΙΟΝ αμυγδάλου © Facebook

Πωλείται η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ - Αγοραστής ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita.

Η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ πωλείται και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά της από τον επιχειρηματία, Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έχει «βρει» με την οικογένεια του ιδρυτή της ΙΟΝ, Γιάννη Κωτσιόπουλου, για να αποκτήσει το 75% των μετοχών της εταιρείας. 

Το 2020 ο τζίρος της ΙΟΝ διαμορφώθηκε στα 118,91 εκατ. ευρώ, έναντι 118,84 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 11,70 εκατ. ευρώ, από τα 14,27 εκατ. ευρώ το 2019. Την ίδια χρονιά η βιομηχανία απασχολούσε 931 εργαζόμενους.

O Σπύρος Θεοδωρόπολος έχει στα χέρια του την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, συμμετέχει με 21% στη ΜΕΒΓΑΛ, διατηρεί τον έλεγχο σε μονάδα υδροπονικής ντομάτας στη Δράμα, ενώ πρόσφατα απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί.

Σήμερα, η ΙΟΝ είναι μία επιχείρηση 100% ελληνική,  με τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκ. ευρώ ετησίως και κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. 

Η ΙΟΝ αναπτύσσει διαρκώς την εξαγωγική της δραστηριότητα από τη Δύση ως την Ανατολή. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητάς της, η ΙΟΝ συμμετέχει κάθε χρόνο σε διεθνείς εκθέσεις, με σκοπό τη διεύρυνση των οριζόντων της, τη σταθερή παρουσία της στον κόσμο της σοκολατοποιίας και τη δημιουργία νέων συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.

Η ιστορία της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ

Όλα ξεκίνησαν στο Νέο Φάληρο, στην οδό Πειραιώς. Το πρώτο καταστατικό δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930.

Το 1938 Η ΙΟΝ αποκτά ένα «αδερφάκι», την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε., που θα δημιουργήσει αργότερα τις χαρακτηριστικές καραμέλες ΙΟΝ.

17 χρόνια μετά το πρώτο κατάστημα, δημιουργείται η ΙΟΝ Αμυγδάλου, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της εταιρείας.

Το 1956 είναι άλλη μία χρονιά ορόσημο για την ΙΟΝ, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι». Στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει το πρώτο κατάστημα και η φήμη της ΙΟΝ εξαπλώνεται, ενώ η εταιρεία μεγαλώνει κι άλλο, αφομοιώνοντας τη ΝΑΣΚΟ Α.Ε.

Το 1976 η σοκολάτα ΙΟΝ συνδυάζεται με ένα ολόκληρο φουντούκι και δημιουργείται η πράσινη Noisetta.

Το 2006 σε συνεργασία με τη βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ, η ΙΟΝ Αμυγδάλου και η ΙΟΝ Γάλακτος γίνονται και παγωτό. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ