Πολιτικη & Οικονομια

Πράσινη Οικονομία, το big story των επόμενων χρόνων

Τι ετοιμάζουν οι ισχυροί όμιλοι της Ενέργειας

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
ΤΕΥΧΟΣ 801
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πράσινη Οικονομία
© Josh Power / Unsplash

Oι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ικανές να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

Mε μία ταραγμένη περίοδο, με τις τιμές της ενέργειας να σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι εγχώριοι ισχυροί ενεργειακοί όμιλοι επικεντρώνονται στην πράσινη οικονομία. Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, που προκαλούν η μεγάλη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και τα σοβαρά προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, οι επενδύσεις που υλοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ικανές να αλλάξουν σταδιακά τον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πέρα, λοιπόν, από τις κυβερνητικές αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση, οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου χαράσσουν τη δική τους στρατηγική. Προς αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE, η οποία σηματοδοτεί ένα νέο γύρο σημαντικών επενδύσεων στις ΑΠΕ. Παράλληλα μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν τα δύο μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, ενώ ξεκινούν ακόμα μεγαλύτερα έργα σε φωτοβολταϊκά και αιολικά.
 
Πιο αναλυτικά, εντός του πρώτου διμήνου του 2022, θα λειτουργήσει το φωτοβολταϊκό των 205 MW που κατασκευάζουν αυτή την περίοδο τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Κοζάνη σε μια επένδυση που προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επίσης στην Κοζάνη, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ισχύος 230 MW, με την επένδυση να προσεγγίζει  τα 90 εκατ. ευρώ.
 
Όσον αφορά τα έργα που έρχονται στην εκκίνηση βρίσκονται τα έργα κατασκευής του αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον Καφηρέα της Νότιας Εύβοιας, συνολικής ισχύος 330 MW, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 569 εκατ. ευρώ. Την άνοιξη του 2022 προγραμματίζεται η εκκίνηση του μεγάλου αιολικού πάρκου των 315 MW που σχεδιάζει στο Βέρμιο ο αμερικανικός όμιλος Quantum Energy Partners, μετά τη νέα περιβαλλοντική μελέτη που μείωσε τον αριθμό των ανεμογεννητριών από 155 σε 70. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα προκηρύξει μέσα στο εξάμηνο ένα από τα μεγαλύτερα έργα φωτοβολταϊκών στον κόσμο, ισχύος 500 MW στην περιοχή της Πτολεμαϊδας. Μέσα στο 2022 αναμένεται να προκηρύξει επιπλέον έργα με συνολική ισχύ άνω του ενός GW, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έργα που θα προχωρήσουν από κοινού με την RWE.
 
Με τις υφιστάμενες στρατηγικές συνεργασίες, όπως με την RWE για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών δύο GW και νέες συμφωνίες, η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να διαθέτει μέχρι το 2024 εγκατεστημένη ισχύ 7,2 GW στις ΑΠΕ μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Μέχρι το 2026 επιδιώκει να έχει αυξήσει την ισχύ των ΑΠΕ στα 9,1 GW. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα κορυφωθεί το 2023 κυρίως λόγω των ΑΠΕ (αυτή τη χρονιά θα διατεθούν 2,2 δισ. ευρώ), ενώ του χρόνου προβλέπονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ 895 MW (763 MW στην Ελλάδα), διατηρεί τον στόχο για 3.000 MW στην επόμενη πενταετία, ενώ προωθεί πρόσθετα έργα για να διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό του. Εκτός από το αιολικό πάρκο στη Νότια Εύβοια, υπό κατασκευή είναι και αιολικό 67 MW στην Ευρυτανία. Μέσα στη διετία 2024-2026 αναμένεται να λειτουργήσουν και τα νέα έργα του ομίλου, όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ισχύος 600 MW, φωτοβολταϊκά περίπου 600 MW και σειρά αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 513 MW, με τη συνολική επένδυση να προσεγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ.
 
Όσον αφορά στη Μυτιληναίος έχει σε λειτουργία ή υπό κατασκευή στην Ελλάδα μονάδες ΑΠΕ περί τα 250 MW και άλλα 775 MW φωτοβολταϊκών περιμένουν όρους σύνδεσης με πιθανή ημερομηνία έναρξης κατασκευής το πρώτο εξάμηνο του 2022. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2021 θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για αιολικά πάρκα 100 MW, ενώ σε διάφορα στάδια ωρίμανσης βρίσκονται 25 έργα αποθήκευσης. Στο εξωτερικό ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο 1,9 GW, τα 534 MW από τα οποία είναι σε φάση κατασκευής, 121,5 MW έχουν ενεργοποιηθεί και είναι σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και περίπου 1,1 GW προς έναρξη κατασκευής μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
 
Τα ΕΛΠΕ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων εξαγορών ώστε να επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος των 600 MW από μονάδες ΑΠΕ καθώς το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έχει μακρά περίοδο ωρίμανσης, κυρίως προς το τέλος της δεκαετίας. Στόχος παραμένει η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 2 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η ωρίμανση κάποιων έργων. Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν σήμερα χαρτοφυλάκιο 1,3 GW σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, μεταξύ των οποίων και 500 MW που βρίσκονται σε προχωρημένη φάση αδειοδότησης. Εξετάζονται, επίσης, και πρόσθετα έργα, συνολικής ισχύος 1 GW που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αδειοδότησης. Επιπλέον προωθούνται και  έργα αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορες εγκαταστάσεις του ομίλου και έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 125 MW.
 
Από την πλευρά του ο όμιλος Motor Oil κινείται πλέον στις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής MORE (Motor Oil Renewable Energy). Η Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε. διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 280 MW, ενώ υπό κατασκευή ευρίσκονται τρία αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 84 MW. Τον Ιούνιο η MORE εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της «ΔΙΩΡΥΓΑ GAS» που προωθεί την ανάπτυξη του πλωτού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου (FSRU - Floating Storage Regasification Unit) στους Αγίους Θεοδώρους, σε μια επένδυση που θα φτάσει τα 300 εκατ. Σειρά συγχωνεύσεων έγινε και στα αιολικά του ομίλου που μπήκαν πλέον υπό την ομπρέλα της «Σέλευκος Ενεργειακή», που ελέγχεται επίσης από τη MORE.
 
Τέλος, ο όμιλος Κοπελούζου έχει σήμερα άδειες για μονάδες αποθήκευσης 600 MW και θέλει να επεκτείνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Η διοίκηση έχει υποστηρίξει πως διαθέτει επίσης χαρτοφυλάκιο «ρεαλιστικών έργων» άνω των 2,5 GW με αιολικά και φωτοβολταϊκά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ