Μουσικη

Πέντε μουσικοί που πήραν τη ζωή τους πίσω από το αλκοόλ

Κατάφεραν να νικήσουν τον εθισμό και βγήκαν καθαροί

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ozzy Osbourne στο σπίτι του κρατά ένα μπουκάλι ουίσκι
Ο Ozzy Osbourne στο σπίτι του, 1988 © Staff/Mirrorpix/Getty Images/Ideal Image

Η απεξάρτηση των Ozzy Osbourne, David Bowie, Eric Clapton, Eminem και Lana Del Rey από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Το πάλαι ποτέ ιερό τρίπτυχο που όριζε τη ζωή κάθε μουσικού που «σεβόταν» τον εαυτό του, το διαβόητο “Sex, drugs & rock ‘n’ roll”, το οποίο εξυμνούνταν μέσα από τα ίδια τους τα τραγούδια, τις εμφανίσεις και την καθημερινότητα τους, και που φυσικά περιείχε και άπειρο αλκοόλ, φαίνεται πως είναι πλέον παρελθόν. Και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να δηλώσουμε με βεβαιότητα αν αυτή η αποχή από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά τους στέρησε τελικά την έμπνευση –φόβος για την πλειονότητα των καλλιτεχνών- σίγουρα όμως τους χάρισε μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική καθημερινότητα, δεκάδες χρόνια ζωής παραπάνω, όπως και συνέβαλε καθοριστικά σε ολόκληρες νέες γενιές απαλλαγμένες από μερικά λάθος πρότυπα. Μη βιαστείτε όμως να με κατηγορήσετε για ηθικολογία.

Η σύγχρονη εποχή άλλωστε απέχει παρασάγγας, τουλάχιστον σε επίπεδο διαβίωσης, από τις παλαιότερες και η ανάγκη για υπερκατανάλωση ουσιών προκειμένου να μας κάνουν να ξεχαστούμε από τις καταφανώς λιγότερες ανησυχίες έχει εκλείψει. Σίγουρα, δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά σκεφτείτε πως στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε πολέμους, δεν υπάρχει γενικευμένη φτώχια –στο βαθμό που υπήρχε πιο παλιά- και γενικώς μπορούμε με βεβαιότητα να δηλώσουμε πως τα πράγματα βαίνουν πολύ καλύτερα –εντάξει, αν εξαιρέσουμε την πανδημία που θερίζει τον κόσμο εδώ και δύο χρόνια.

Το γιατί έφθινε το πρότυπο του “Sex, drugs & rock ‘n’ roll” χρειάζεται χιλιάδες αράδες για να αναλυθεί και δεν αποτελεί σκοπό του παρόντος άρθρου. Εδώ επικεντρώνομαι σε πέντε σπουδαίους καλλιτέχνες που κατάφεραν να σηκωθούν από το βούρκο του εθισμού στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά και οι οποίοι πήραν τη ζωή τους πίσω, βγαίνοντας καθαροί.

Η Lana Del Rey στο Variety 2021 Music Hitmakers Brunc
Η Lana Del Rey στο Variety 2021 Music Hitmakers Brunch, Λος Άντζελες, 4 Δεκεμβρίου 2021 © EPA/NINA PROMMER

Lana del Rey

Όταν η Lana del Rey ήταν 14 χρόνων οι γονείς της αποφάσισαν να την στείλουν έγκλειστη σε οικοτροφείο. Είχε ήδη ξεκινήσει να πίνει αλκοόλ καθημερινά, οπότε θεώρησαν καλή λύση να την στείλουν σε ίδρυμα, ίσως γιατί μπορεί να μην κατάφεραν να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα, το οποίο σε εκείνη την ηλικία ήταν προφανώς δική τους ευθύνη.

Η Lana del Rey όμως δεν κατάφερε τίποτα ούτε εκεί, παρά βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στις καταχρήσεις, βουτώντας και στα ναρκωτικά. Το τραγούδι της μάλιστα “Born to Die” αναφέρεται ξεκάθαρα στην προσωπική της κατάχρηση του αλκοόλ.

Λίγο πριν κλείσει τα 18 παράτησε το σχολείο και κλείστηκε σε κλινική απεξάρτησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εθισμούς της. Ευτυχώς, η θεραπεία έφερε αποτέλεσμα και η Lana del Rey από το 2003 μέχρι σήμερα είναι καθαρή. Η καριέρα που ακολούθησε αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το πως ένας αστέρας της μουσικής βιομηχανίας μπορεί να μεσουρανήσει στο χώρο χωρίς τη βοήθεια υποκατάστατων.

O David Bowie στα παρασκήνια του Live Aid κρατώντας ποτό και τσιγάρο
O David Bowie στα παρασκήνια του Live Aid, γήπεδο Γουέμπλεϊ, 13 Ιουλίου 1985 © Dave Hogan/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

David Bowie

Ένα λαμπρό παράδειγμα απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι σίγουρα και ο David Bowie. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές αυτής του 1980, ο David Bowie διένυσε μια μακρά περίοδο κατά την οποίο υποτίθεται πως δεν κατανάλωνε τίποτα άλλο πέρα από το περίφημο συνδυασμό «γάλα, κόκκινες πιπεριές και κοκαΐνη». Φυσικά, όλα αυτά σε συνδυασμό με άπειρο αλκοόλ.

Έπρεπε να φθάσει τα 45 κιλά βάρους για να ορκιστεί πως θα προσπαθήσει να κόψει όλους αυτούς τους εθισμούς του και θα προσπαθήσει να μεταβεί σε μια κατάσταση κανονικής ζωής. Σε μια από τις τελευταίες εξομολογητικές συνεντεύξεις του το 1999 στο BBC, όταν τον ρώτησαν αν πίνει έστω ένα ποτήρι κρασί, εκείνος γενναία δήλωσε:

«Εννοείται πως δεν πίνω πλέον το παραμικρό. Είμαι αλκοολικός, οπότε αν ξεκινούσα ξανά να πίνω, θα ήταν σα να έδινα ένα φιλί θανάτου στον εαυτό μου (kiss of death). Οι σχέσεις με τους φίλους μου, με την οικογένειά μου και με οποιονδήποτε γύρω μου είναι τόσο καλές εδώ και αρκετά χρόνια και δε θα έκανα τίποτα που θα μπορούσε να τις καταστρέψει ξανά. Είναι πολύ δύσκολο να συνάψεις σχέσεις όταν πίνεις και κάνεις ναρκωτικά, τουλάχιστον, για εμένα προσωπικά.»

Ο αμερικανός τραγουδιστής Εμινέμ, σε συναυλία στο Ρότερνταμ
Ο Eminem σε συναυλία στο Ρότερνταμ, 2001 © EPA/PAUL BERGEN

Eminem

Τον Απρίλιο του 2022 ο Eminem συμπληρώνει 14 χρόνια αποχής από το αλκοόλ. Και πήρε αυτή τη σκληρή, μα γενναία απόφαση έπειτα από ένα περιστατικό υπερβολικής δόσης με μεθαδόνη.

Ο ίδιος, μιλώντας σε μια συνέντευξη για το περιοδικό Rolling Stone, δήλωσε για εκείνο το περιστατικό:

«Το μόνο που θυμάμαι είναι να πέφτω και να χτυπάω στο πάτωμα του μπάνιου μου και να ξυπνάω στο νοσοκομείο. Οι γιατροί μου είπαν πως έλαβα δόση ναρκωτικών ισοδύναμη με τέσσερεις σακούλες ηρωίνης και πως μου απέμεναν δύο ώρες πριν το θάνατο.»

Έκτοτε είναι καθαρός. Τον Απρίλιο του 2020 μάλιστα ανέβασε φωτογραφία στο Instagram με το token των Ανώνυμων Αλκοολικών με το ορόσημο των δώδεκα χρόνων αποχής του από το αλκοόλ. Ως λεζάντα έγραψε: “Clean dozen, in the books! I’m not afraid.”

Το πρότυπο του “sex, drugs & rock ‘n’ roll” που ευαγγελίζονταν οι αστέρες της μουσικής τις περασμένες δεκαετίες είχε επιτυχώς αντικατασταθεί από αυτό της απεξάρτησης.

O Eric Clapton στο σπίτι του απλώνει το χέρι του σε ποτήρι μπίρας
O Eric Clapton στο σπίτι του © Graham Wiltshire/Redferns

Eric Clapton

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ενός αστέρα της μουσικής βιομηχανίας που βυθίστηκε εντελώς στις καταχρήσεις του αλκοόλ και των ναρκωτικών είναι αδιαμφισβήτητα και ο Eric Clapton, ο οποίος, στο απόγειο της καριέρας του έφθασε σε σημείο να εμφανίζεται στη σκηνή στην κυριολεξία στα πατώματα, διαλυμένος παντελώς. Και δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί καλύτερα η σχέση του με τα ναρκωτικά από το πασίγνωστο τραγούδι του “Cocaine”.

Η τραγικότητα της ζωής ενός εκ των σπουδαιότερων μουσικών στον κόσμο κορυφώθηκε το 1991, όταν ο τετράχρονος τότε γιος του βούτηξε στο κενό από ένα κτίριο στη Νέα Υόρκη. Όσο όμως κλισέ κι αν ακούγεται, στα περισσότερα αρνητικά συμβάντα στη ζωή μας μπορούμε να βρούμε και κάτι θετικό. Έτσι και στην περίπτωση του Eric Clapton, ο θάνατος του γιου του αποτέλεσε ορόσημο για τον ίδιο και την απόλυτη αποχή του από τις καταχρήσεις.

Ο ίδιος δήλωσε πως είδε την απεξάρτησή του από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ως λύτρωση και ως μέρος του προσωπικού ταξιδιού στη ζωή. Ένα απαραίτητο βήμα για τον εαυτό του και μόνο, παρά για την οποιαδήποτε επιταγή της κοινωνίας.

Περισσότερα για τη ζωή του Eric Clapton και τον εθισμό του στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορείτε να βρείτε και στο βιογραφικό ντοκιμαντέρ “Eric Clapton: Life in 12 Bars”.

Ο Ozzy Obsourne σχηματίζει με τα χέρια του το σήμα της νίκης
Ο Ozzy Obsourne σε αγώνα Formula 1, Μόντρεαλ, 15 Ιουνίου 2003 © EPA/BORIS ROESSLER

Ozzy Osbourne

Ο Ozzy Osbourne επί δεκαετίες ενσάρκωνε την προσωποποίηση του “Sex, drugs & rock ‘n’ roll”. Αποτελούσε αρνητικό πρότυπο για εκατομμύρια κόσμου με τον έκλυτο βίο του, σε σημείο που πολλοί μπορεί να αναρωτιόνται πως γίνεται και ζει ακόμη ο Πρίγκηπας του Σκότους…

Επί δεκαετίες λέγεται πως κατανάλωνε τέσσερεις (ναι, 4!) φιάλες Hennessy cognac τη μέρα! Ενώ ο θρύλος τον θέλει μια φορά να έχει βγει εσφαλμένα θετικός σε τεστ για HIV, εξαιτίας της αποδυνάμωσης του οργανισμού του από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Και φυσικά, υπάρχει απάντηση στο γιατί ζει ακόμη ο Ozzy. Believe it or not, σε τεστ DNA που επιβλήθηκε το 2010, βρέθηκε ένα γενετικά μεταλλαγμένο γονίδιο στο DNA του και πιο συγκεκριμένα το ADH4, γνωστό και ως αλκοολική δεϋδρογονάση, το οποίο ευθύνεται για την παραγωγή της ομώνυμης πρωτεΐνης που διασπά το αλκοόλ. Αυτό, στον οργανισμό του Ozzy είναι σχεδιασμένο για να δουλεύει πιο γρήγορα, γι’ αυτό και μπορεί να αντέξει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ακόμη ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι το ότι στον οργανισμό του Ozzy, υπάρχουν δύο εκδοχές του γονιδίου COMT και ως αποτέλεσμα το ένζυμο που μειώνει την ντοπαμίνη και άλλες οργανικές ουσίες στον οργανισμό, δουλεύει πολύ καλύτερα στον τραγουδιστή από ό,τι στους περισσότερους ανθρώπους.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό όμως; Πως, παρόλες τις αδυναμίες του για αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, οι λειτουργίες του όπως η συνείδηση, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η αυτογνωσία, είναι πολύ ενισχυμένες.

Και μπορεί να άργησε να απεξαρτηθεί, το έκανε όμως την χρονιά που πέρασε, ολοκληρώνοντας το τελευταίο του άλμπουμ Ordinary Man, όπως ο ίδιος δήλωσε, χωρίς την παραμικρή κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Μια ευτυχής κατάληξη, έπειτα από πολλές προσπάθειες απεξάρτησης σε κλινικές, τα αποτελέσματα των οποίων πάντα διαρκούσαν πολύ λίγο. Ας ελπίσουμε η πιο πρόσφατη να είναι και οριστική, ώστε να μη χρειάζεται να δαγκώνει νυχτερίδες μεθυσμένος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ